Prima decizie definitivă pe darea în plată: Instanţa a admis o contestație a unei bănci

Raiffeisen Bank a câștigat în apel un proces în care a contestat o notificare de dare în plată depusă de doi debitori din Ialomița. Este prima decizie definitivă pronunțată de o instanță pe Legea 77/2016 privind darea în plată, scrie profit.ro.

04 oct. 2016, 12:00
Prima decizie definitivă pe darea în plată: Instanţa a admis o contestație a unei bănci

Judecătorii s-au întors din vacanța de vară și au început să lucreze la cele 4.000 de dosare deschise după ce Legea privind darea în plată a intrat în vigoare la mijlocul lunii mai.

Prima soluție definitivă vine de la Tribunalul Ialomița, care, în 27 septembrie, a admis apelul Raiffeisen Bank într-un dosar în care contestă o notificare de dare în plată trimisă de doi clienți. Pe fond, contestația băncii a fost respinsă de către Judecătoria Fetești, pe 30 iunie, ca neîntemeiată.

Tribunalul a anulat notificarea clienților și a dispus repunerea părților în situația anterioară, ceea ce înseamnă că debitorii trebuie să reia plata ratelor, iar executările silite sunt reluate. Legea spune că de la notificarea creditorului, debitorul nu mai plătește ratele lunare și sunt suspendate toate procedurile judiciare și extra-judiciare.

Legea arată că pot notifica banca persoanele fizice consumatori, care au credite de până la 250.000 de euro. Împrumuturile trebuie să fi fost garantate cu un imobil cu destinația de locuință, ipotecat în favoarea creditorului. De asemenea, de darea în plată beneficiază și persoanele care sunt în executare silită.

Băncile au dreptul să conteste, în termen de 10 zile, aceste notificări, dacă nu vor să preia imobilul de la debitori și să le șteargă creanțele. Motivele contestației pot fi legate doar de îndeplinirea condițiilor de formă, însă multe bănci au introdus astfel de acțiuni pentru ca mai apoi să ridice excepții de neconstituționalitate și să obțină suspendarea proceselor.

Raiffeisen Bank, a patra bancă din sistem după active, e parte în 460 de dosare pe darea în plată, și este lider pe excepțiile de neconstituționalitate aflate pe rolul Curții Constituționale.

Decizia Curții Constituționale ar trebui să vină în această lună și să stabilească dacă Legea are caracter retroactiv, pentru că se aplică și creditelor în derulare la momentul în care a intrat în vigoare. În unele situații, băncile au cerut ca Legea să fie declarată neconstituțională în integralitatea sa.