Prima femeie omagiată cu o statuie în Piaţa Parlamentului

Millicent Fawcett, o reprezentantă de seamă a Mişcării Sufragetelor, a devenit prima femeie omagiată prin intermediul unei statui ce a fost inaugurată marţi în Piaţa Parlamentului din Londra, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi prim-ministrul britanic, Theresa May, informează agenţiile de presă internaţionale.

24 apr. 2018, 13:46
Prima femeie omagiată cu o statuie în Piaţa Parlamentului

Această statuie din bronz, realizată de artista Gillian Wearing, o prezintă pe celebra activistă pentru drepturile femeilor ţinând o banderolă pe care a fost gravat mesajul „Curajul cere curaj peste tot” – cuvinte rostite de Millicent Fawcett în urmă cu un secol în timpul unui discurs prin care cerea femeilor britanice să se mobilizeze pentru a obţine dreptul de a vota.

Statuia a fost dezvelită în prezenţa primarului Londrei, Sadiq Khan, care a adus un omagiu activismului feminist. „Este o zi istorică. Piaţa Parlamentului nu mai este o piaţă rezervată statuilor unor bărbaţi. Pentru a saluta reuşitele obţinute de Millicent Fawcett, nu putea să existe un loc mai potrivit decât acesta, în inima democraţiei britanice”, la câteva zeci de metri de Parlamentul de la Londra, a declarat primarul britanic. „Acest lucru ar fi trebuit să fie făcut deja în urmă cu mai multe decenii”, a adăugat el, informează Agerpres.

Citeşte şi A murit soţia lui Nelson Mandela, activista anti-apartheid Winnie Mandela

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a salutat moştenirea lăsată de Millicent Fawcett societăţii civile britanice: „Eu nu aş fi prim-ministru astăzi, nicio femeie parlamentară nu şi-ar fi obţinut mandatul în Parlament, niciuna dintre noi nu am avea drepturile şi protecţia de care beneficiem astăzi dacă nu ar fi existat lupta pe care ea a dus-o”.

Millicent Fawcett, care a trăit între anii 1847 şi 1929, a fost o scriitoare şi o activistă pentru drepturi sociale. Spre deosebire de o parte dintre sufragete, ea a fost o adeptă a metodelor de protest pacifiste. Millicent Fawcett a militat şi împotriva muncii forţate la care erau supuşi copiii de la începutul secolului al XX-lea şi pentru accesul femeilor în universităţi, potrivit Agerpres

Parlamentul britanic a votat în februarie 1918 legea „reprezentării populare”, ce permitea anumitor femei în vârstă de peste 30 de ani să voteze.