Prima listă a obiectelor din colecţia Gurlitt a fost publicată la Berna

Muzeul de Artă din Berna a publicat joi o primă listă, de 196 de pagini, a operelor din fabuloasa colecţie ce i-a fost lăsată prin testament de colecţionarul german de artă Cornelius Gurlitt, anunţă AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 nov. 2014, 20:26
Prima listă a obiectelor din colecţia Gurlitt a fost publicată la Berna

Lista, care poate fi consultată la adresa http://www.kunstmuseumbern.ch, cuprinde aproximativ 1.600 de obiecte dintre care unele, care au fost furate de la evrei de către nazişti, vor fi restituite proprietarilor lor de drept.

‘Am promis transparenţă şi acest aspect ghidează acţiunile noastre acum’, a explicat directorul muzeului, Matthias Frehner, menţionând că instituţia face eforturi pentru a ‘creşte gradul de precizie a listelor, mai ales în ceea ce priveşte atribuirea operelor şi calitatea reproducerilor’.

Citeşte şi „Comoara nazistă”: Alte 60 de opere de artă, descoperite în casa colecţionarului Cornelius Gurlitt

În opinia sa, colecţia Gurlitt este ‘stupefiantă’. Au existat ‘aprecieri contradictorii’, ‘s-a vorbit despre valori care ajungeau la miliarde, dar şi de opere de calitate mediocră’, iar ‘adevărul este că această colecţie este stupefiantă’, a comentat Matthias Frehner.

Citeşte şi Pe urmele OPERELOR de ARTĂ furate de nazişti: A fost găsită colecţia lui Cornelius GURLITT

Cornelius Gurlitt a murit în luna mai 2014, la vârsta de 81 de ani, la puţin timp după ce ajunsese la un acord cu statul german ce prevedea restituirea din colecţie a acelor opere de artă despre care se dovedeşte că provin din spolieri. Colecţia de opere din diferite epoci, care include lucrări de Chagall şi Picasso, a fost strânsă de către tatăl său, Hildebrand Gurlitt, negustor de artă evreu însărcinat să vândă în străinătate ceea ce Hitler numea arta „degenerată”.