Tudorel Toader, după publicarea motivării CCR: Cheia deciziei este aceeaşi, de a ne cunoaşte competenţele constituţionale

Publicat: Vineri, 08 Iunie 2018 13:20 // Actualizat: Vineri, 08 Iunie 2018 14:39 // Sursa: romaniatv.net

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Arad, că motivarea Curţii Constituţionale privind conflictul preşedinte-ministrul Justiţiei este explicită şi reprezintă un exerciţiu de înţelegere. De asemenea, Tudorel Toader îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să semneze revocarea Laurei Codruţa Kovesi din fruntea DNA. 

"CCR, pentru a fi mai explicită, face referire la activităţile desfăşurate de constituant şi arată care au fost considerentele de atunci, care a fost voinţa aceea a adunării constituante, voinţa de stabilire a raportului. Este necesar să respectăm şi limitele şi competenţele trasate de Constituţie şi de lege. Vă invit să citiţi decizia Curţii. E un exerciţiu de înţelegere. Cheia deciziei este aceeaşi, de a ne cunoaşte competenţele, poziţia, rolul pe care-l avem şi de a le respecta, de clarificare a raportului constituţional în care se află Ministerul Public faţă de preşedintele Republicii pe de o parte şi faţă de ministrul Justiţiei pe de altă parte", a declarat vineri, la Arad, Tudorel Toader, conform Mediafax.

Citeşte şi:  Decizia CCR privind conflictul între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA a fost publicată în Monitorul Oficial - DOCUMENT

Curtea Constituţională a României a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a stabilit că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare formulată de ministrul Justiţiei. Motivarea CCR privind conflictul juridic între Ministrul Justiţiei şi Preşedinţie în privinţa revocării procurorului-şef al DNA are 133 de pagini. Pe lângă motivarea deciziei adoptate cu majoritate de voturi, documentul publicat pe site-ul CCR mai conţine o opinie concurentă a judecătorilor constituţionali Marian Enache şi Simona-Maya Teodoroiu, precum şi opinii separate semnate de Livia Stanciu, Daniel Morar şi Mircea Minea. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial la câteva ore de la publicarea motivării pe site-ul Curţii Constituţionale. 

"Independenţa judecătorilor nu o schimbă nimeni, procurorii au fost şi rămân independenţi în instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu s-a dus şi nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluţionare a unei cauze. Acestă competenţă funcţională de exercitarea a urmăririi penale nu a fost nici într-un fel modificată. A câştigat, dacă vreţi statul, de drept. Decizia foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept a României, că procurorii se numesc în Constituţie magistraţi, dar categoric au alte competenţe de umărire Pentru buna funcţionare a statului de drept trebuie ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem bine competenţele, să ne respectăm limitele de competenţă trasate de Constituţie", a mai spus ministrul Justiţiei.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Klaus Iohannis Tudorel Toader
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 iun 22:26
Răspunde | Votează email 0 email
Ludovicorbanovici
Tudorele draga, tu propui iar presedintele ia decizia pe care o considera dumnealui de cuviinta. Cand tu te-ai dus sa te plangi la CCR ai incalcat legea bunului simt pentru ca nu e treaba CCR-ului. Cea ce ai facut tu este ca te-ai folosit de judecatorii din CCR care au mentalitate comunista( plantati acolo de comunistii din PSD)si i=ai obligat sa dea om lovitura de stat.Pai daca CCR este institutia care ia decizia de revocare a unui procuror sef al unei institutii de ce te-ai mai dus la presedinte? Ce scrie in Constitutie? ca tu faci propunerea si presedintele decide. Scrie in Constitutie ca decizia o ia CCR-ul? Nu, nu scrie.
Voi comunistii din PSD vreti sa dictati ca si Ceausescu ca altceva nu stiti, in afara de furat unde sunteti mari maestri.
Presedintele are de departe cea mai legitima pozitie pentru simplul fapt ca a fost ales de poporul roman si a avut maki multe voturi(el singur) decat ati avut voi toti de la PSD.Apropo, pe tine nu te-a ales nimeni ci pur si simplu ai fost plantat acolo de PSD-istii tai care au stiut ca le vei sluji interesele indiferent daca va trebui sa "omori"pe toti ceilalti romani.
Ai facut facultatea de drept sub influienta ideologica comunista care nu are nimic de a face cu societatea capitalista democratica.
Voi comunistii de PSD-isti impreuna cu securistii sau urmasii lor continuati sa mentineti un sistem socialist mafiot bazat numai pe pile, relatii si cunostinte si nicidecum pe valoare.
A-ti transformat institutia prezidentiala in cava de decor.
Sper ca intr-o zi cand generatia tanara va prelua puterea sa va trimita pe voi toti care sunteti azi la putere acolo unde a fost trimis Ceausescu.
1
EUR
4.6605
RON
13 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H