Prima reacţie a SRI în scandalul protocoalelor cu DNA: Nu avem niciun protocol cu procurorii anticorupţie

Serviciul Român de Informaţii a avut o primă reacţie la acuzaţiile vehiculate în ultima perioadă cu privire la protocoalele semnate cu Parchetul General şi DNA.

23 feb. 2017, 16:12
Prima reacţie a SRI în scandalul protocoalelor cu DNA: Nu avem niciun protocol cu procurorii anticorupţie

„SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul cod penal şi noul cod de procedură de penală şi decizia CCR din martie 2016 le-au anulat”, a declarat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, conform Antena3.

Citeşte şi: Adrian Ţuţuianu: La următoarea şedinţă a comisiei SRI vom discuta existența unui protocol DNA-SRI

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, „protocolul este strict secret, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor SRI în raport cu atribuţiile legale pe care le aveau, adică punerea în aplicare a mandatelor de la judecători, adică supraveghere tehnică, adică filaj, interceptare. „Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauza. Ofiţerii SRI nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau, nu scriau probatorii. Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia CCR aveam şi obligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile, pentru că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională”, a mai precizat Marincea.

Citeşte şi: Liviu Dragnea, despre protocolul secret dintre SRI şi DNA: Iniţiativa denunţării trebuie să pornească de la Hellvig

Președintele PSD, Liviu Dragnea, spune că a avut o discuție cu directorul SRI, Eduard Hellvig, pe tema protocolului cu DNA și că i-a transmis acestuia că inițiativa de a denunța un astfel de document trebuie să pornească chiar de la el.