Fifor, la prima şedinţă în calitate de premier: E important să dăm un semnal cetăţenilor că Executivul îşi face datoria fără probleme

Mihai Fifor conduce miercuri prima şedinţă de Guvern în calitate de premier interimar. Miniştrii care l-au susţinut Mihai Tudose, înainte ca acesta să demisioneze din funcţia de premier, au absentat de la şedinţă. Mihai Fifor le-a spus miniştrilor, în deschiderea şedinţei de Guvern, că este important de transmis cetăţenilor faptul că Executivul îşi face datoria fără niciun fel de problemă în această perioadă până la instalarea unui nou Cabinet la Palatul Victoria.

RomaniaTV.net
16 ian. 2018, 14:56
Fifor, la prima şedinţă în calitate de premier: E important să dăm un semnal cetăţenilor că Executivul îşi face datoria fără probleme

„Daţi-mi voie să încep această şedinţă de Guvern mulţumindu-vă tuturor pentru faptul că, în toată această perioadă, aţi depus eforturi în ministerele pe care le coordonaţi pentru ca activitatea să decurgă în mod normal. Suntem într-o şedinţă de Guvern absolut normală, în care lucrăm în temeiul legii, cu atribuţiile pe care le are un guvern în situaţia în care noi ne aflăm. Prin urmare, continuăm să gestionăm fără niciun fel de problemă activităţile administrative, curente pe care le avem şi vom face lucrul acesta fără niciun fel de problemă. De altminteri, sunt convins că în fiecare minister, aşa cum am vorbit cu fiecare dintre dumneavoastră, activitatea decurge normal şi cred că este important să dăm un semnal cetăţenilor României că Guvernul îşi face datoria fără niciun fel de problemă”, a declarat Mihai Fifor.

Printre cei care nu au fost prezenţi miercuri în deschiderea şedinţei Executivului s-au numărat vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, şi cel al Fondurilor Europene, Marius Nica.

 

Proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului României din 17 ianuarie 2018

I. PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al munițiilor

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rechemarea unui consul general

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 35 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea anexei nr. 10 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea anexei nr. 6 la Hotărârea Guvernului nr. 973/2002 privind atestarea domeniului public al judeţului Gorj, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din judeţul Gorj

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind înscrierea unui imobil în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava, instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii

7. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind modificarea Anexei nr.19 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

II. INFORMĂRI

1. INFORMARE cu tema: Analiză privind evidenţa unică a organizaţiilor neguvernamentale cu statut de utilitate publică şi monitorizarea activităţii acestora pentru perioada exerciţiilor financiare 2014-2016 – acţiune prevăzută în Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020

III. PUNCTE DE VEDERE

1. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă intitulată Lege pentru modificarea art. 3 din Legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (Bp. 315/2017)

2. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă intitulată Lege privind inseminarea artificială şi sporirea natalităţii (Bp. 296/2017, Plx.591/2017)

3. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea art. 14 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Bp. 561/2017)

4. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru completarea art. 98 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală (Plx. 577/2017)

5. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării (Bp. 316/2017)

6. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă privind completarea art. 5 al Ordonanței de Guvern nr.70/2002 privind administrarea unităților sanitare publice de interes județean și local (Bp. 503/2017)

7. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru completarea articolului 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Bp.567/2017)

8. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru modificarea lit. e) alin. (1), art. 114 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (Bp. 533/2017)

9. PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă pentru abrogarea Legii nr. 56/2012 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe ale Securității Naționale (Bp.435/2017)

10.PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă de modificare a Legii concurenței nr. 21 din 30 aprilie1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 153 din 29 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare (Plx.582/2017)

11.PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă intitulată Lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 97 din 2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români republicată (Bp. 498/2017)

12.PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativă intitulată Lege pentru modificarea art. 2 din Legea nr.60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (Bp.494/2017)

 

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că a acceptat demisia lui Mihai Tudose de la conducerea Guvernului, după ce PSD i-a retras sprijinul politic. De asemenea, Iohannis a anunţat că l-a desemnat premier interimar pe Mihai Fifor, ministrul Apărării.

„Premierul Tudose mi-a înaintat demisia și am acceptat-o. Această situație în care s-a ajuns mă nemulțumește profund și este o situație care mă îngrijorează.

Iată că, la un an de alegeri, în primul an de după alegeri, avem deja două guverne PSD eșuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern, pentru a scurta cât se poate de mult situația de incertitudine.

Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranță politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică și, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăși în interiorul PSD.

După demisia Premierului Tudose, l-am desemnat pe ministrul Fifor ca interimar la conducerea guvernului, iar pentru a avea o procedură cât se poate de rapidă, și cât ține de mine, am decis să convoc consultări cu partidele parlamentare pentru mâine. Voi trimite chiar acum invitațiile de participare la consultări”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.