Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România, inaugurată la Izvoarele, în Galaţi

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a inaugurat luni în satul gălățean Izvoarele prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafață din România, o investiție de aproximativ 400.000 de euro, finanțată de Guvern, prin Ministerul Cercetării și Inovării, și de o companie de exploatări petroliere.

20 nov. 2017, 13:03
Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România, inaugurată la Izvoarele, în Galaţi

Potrivit directorului executiv al INFP, Constantin Ionescu, unitatea de cercetare a cutremurelor din județul Galați este compusă din trei stații seismice instalate în foraje la o adâncime de 60 de metri și alte opt stații seismice de suprafață. Stațiile sunt amplasate în localitățile Izvoarele, Schela și Negrea, unele pe domeniul public, altele în curțile sau pe terenurile sătenilor, formând un triunghi, pentru a monitoriza traseul undelor seismice.

Stațiile sunt alimentate cu energie produsă prin panouri fotovoltaice, iar datele pe care aceste stații le înregistrează sunt transmise în timp real la INFP.

Constantin Ionescu a precizat că datele colectate prin aceste stații sunt importante pentru continuarea studierii acestei zone seismice, precum și pentru întocmirea unor hărți de risc la cutremur care să arate potențialul de producere a seismelor, dar și alunecărilor de teren din zonă. Totodată, stațiile contribuie la alimentarea cu informații în timp real a sistemului operațional de alertare în caz de cutremur al INFP, sistem ce furnizează alerte în timp real către IGSU, centralele și unitățile de cercetare nucleare și care ar putea furniza astfel de alerte și altor entități, private sau de stat, dispuse să finanțeze asigurarea fluxului de informații.

La inaugurare a participat și ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu, care a spus că Guvernul, prin ministerul de resort, este interesat să investească în proiecte de cercetare aplicată, precum cel de la Izvoarele.

La rândul său, prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu, a apreciat investiția care va monitoriza activitatea seismică din zonă, cu atât mai mult cu cât zona Izvoarele-Schela-Negrea, alături de nordul orașului Galați, unde în această primăvară s-a înregistrat epicentrul unui cutremur de 4,1 grade pe scara Richter, au devenit active din punct de vedere seismic.

Și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, și-a exprimat speranța ca această unitate de cercetare să contribuie, alături de hărțile de risc ale alunecărilor de teren din județ, care se vor realiza în curând, la deciziile de viitor ale primarilor atunci când vor trebui să dea autorizații de construcție pentru noi locuințe sau alte unități.

Localitatea Ivoarele este cunoscută ca fiind situată într-o zonă seismică deosebită, în anul 2013 fiind înregistrate de la finele lunii septembrie și până în noiembrie nu mai puțin de 437 de seisme, de diferite intensități, unele însoțite și de zgomote puternice. Alte 30 de cutremure, unele cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în septembrie și octombrie 2014, iar la sfârșitul lunii octombrie 2015 s-au semnalat patru cutremure într-o singură zi. De asemenea, în lunile martie și aprilie ale acestui an au fost înregistrate două alunecări de teren din cauza cărora mai multe persoane au fost evacuate temporar din locuințe.

După mai multe măsurători ale specialiștilor de la INFP, aceștia au precizat că seismele sunt de natură tectonică și nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun și acum producerea seismelor, dar și alunecărilor de teren.