Primăria Capitalei, AMENDATĂ pentru discriminare

Primăria Bucureşti a fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru punctajele acordate în mod discriminatoriu, în cazul repartizării locuinţelor sociale în Capitală. Membrii CNCD consideră că acordarea a doar 4 puncte pentru persoanele cu dizabilități reprezintă discriminare, în condiţiile în care revoluţionarii primesc 20 de puncte.

04 mai 2016, 12:09
Primăria Capitalei, AMENDATĂ pentru discriminare

Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis, în ședința de miercuri, că acordarea a doar patru puncte pentru persoanele cu dizabilități în calcularea punctajului care stă la baza întocmirii listei de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale reprezintă discriminare.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD, Istvan Haller, a declarat pentru Agerpres că Primăria nu a justificat criteriile de acordare a locuințelor sociale și punctajele corespunzătoare acestora.

„Noi am citat de două ori Primăria, i-am cerut un punct de vedere, însă nu a răspuns absolut deloc, prin urmare nu aveam cum să nu constatăm discriminarea. (…) Există legea 448 referitoare la persoanele cu dizabilități care prevede că aceste categorii de persoane trebuie să beneficieze în mod prioritar de locuință socială. Or, la PMB se acordă patru puncte pentru persoanele cu dizabilități, în schimb revoluționarii primesc 20 de puncte. Deci, persoanele cu dizabilități erau în mod evident dezavantajate de acest sistem de punctaj, pentru locuințe sociale”, a precizat Haller Istvan.

El a menționat că această situație a fost analizată în urma unei autosesizări venite din partea unui membru CNCD. Haller a adăugat însă că există deja o cazuistică în domeniu.

„Am avut și alte cazuri, referitor la alte primării, unde am constatat că punctajul acordat pentru locuințe sociale are un caracter discriminatoriu. Deci nu era primul caz de acest gen”, a precizat purtătorul de cuvânt al CNCD.

Hotărârea a fost adoptată cu șapte voturi de către membrii Colegiului, după cum reiese dintr-un comunicat transmis de CNCD.

Totodată, Colegiul CNCD recomandă revizuirea Hotărârii nr. 162/2015 a Consiliului General al Municipiului București în sensul asigurării echității în ceea ce privește accesul persoanelor din grupuri vulnerabile la locuințe sociale.