Primăria Capitalei cheltuie aproape 1,7 milioane de euro pe avocaţi

Primăria Capitalei caută firme de avocatură care să reprezinte instituția în litigiile aflate pe rolul instanțelor de judecată, în cadrul procedurilor speciale de soluționare amiabilă a disputelor, dar și în procesul de negociere și semnare a contractelor. Sorin Oprescu, primarul general, este dispus să plătească 7,4 milioane lei (aproximativ 1,68 milioane euro) pentru serviciile juridice ce vor fi acordate de firmele de avocatură.

29 iul. 2015, 06:31
Primăria Capitalei cheltuie aproape 1,7 milioane de euro pe avocaţi

Primăria Capitalei caută avocați și consilieri juridici. Municipalitatea vrea să încheie un acord-cadru pe o perioadă de patru ani pentru „asistență juridică de specialitate în vederea derulării unor activități care impun realizarea de sarcini juridice complexe, prin intermediul acordării de servicii de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică de către avocați cu o calificare și experiență corespunzătoare”, informează b365.ro.

Primarul general, Sorin Oprescu, este dispus să plătească 7,4 milioane lei (aproximativ 1,68 milioane euro) pentru aceste servicii juridice. Asta în condițiile în care instituția are Direcție Juridică și personal juridic angajat și remunerat. Municipalitatea va plăti însă suplimentar inclusiv pentru „Redactare opinii legale cu privire la oricare dintre problematicile cu care se confruntă Municipiul Bucuresti în activitatea curentă”.

Mai mult, pe lista serviciilor care ar urma să fie prestate în urma încheierii acestui acord-cadru a fost inclusă și asistența juridică în cazul contestațiilor depuse de operatorii economici în urma procedurilor de achiziție. Asta deși Primăria Capitalei are o întreagă Direcție care se ocupă de achiziții și contracte.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, Primăria Capitalei a plătit, în 2013, unui firme de avocatură suma de un milion lei „deși nici nu era definit prin contract și nici nu a fost demonstrat succesul”. Este vorba despre casa de avocatură „Leaua și Asociații”, coordonată de Crenguța Leaua, din 2012, reprezentant al României la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională, relata sursazilei.

Potrivit aceluiași raport al Curții de Conturi, „încheierea unor contracte de consultanță și asistență juridică cu cabinete de avocatură, în condițiile în care are organizată, în structura proprie, compartiment juridic” demonstrează, în opinia inspectorilor Curții de Conturi, „managementul defectuos” în gestionarea banilor publici de către reprezentanții municipalității.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că instituția se confruntă cu un număr de peste 10.000 de dosare aflate pe rolul instantelor judecatoresti, respectiv pe rolul Judecatoriilor, Tribunalelor, Curților de Apel de pe întreg teritoriul țării și pe rolul Ănaltei Curți de Casație și Justiție.

Activităţile juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică nu pot fi întotdeauna asigurate exclusiv de personalul propriu de specialitate. Primăria Municipiului Bucureşti este obligată zilnic să formuleze apărări, să propună administrarea unor probatorii, să redacteze cereri de chemare în judecată, să promoveze căi de atac într-un număr foarte mare de cauze, care nu pot fi gestionate integral de juriştii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. De asemenea, instituţia trebuie să asigure suportul juridic pentru o serie de proiecte publice de o importanţă majoră pentru comunitate, proiecte care implică un volum mare de activitate juridică, susţinut într-o perioadă scurtă„, au explicat reprezentanții Primăriei Capitalei într-un răspuns remis B365.ro.

Câți consilieri juridici sunt angajați la Primăriei Capitalei

– 20 de consilieri juridici pentru analiza, evidenta si solutionarea petitiilor conform legilor proprietatii;
– 2 juristi pentru recuperarea veniturilor;
– 6 juristi pentru cauze comerciale;
– 3 juristi pentru contracte;
– 4 juristi pentru controlul actelor administrative;
– 7 juristi pentru relatia cu Consiliul General, gestionare Hotarari;
– 23 juristi pentru 21 de sectii civile, impartite in aproximativ 470 de complete de judecata, lunar, implicati in aprox. 8.000 de dosare.