Primăria Capitalei face 50 de cişmele, jumătate vor fi lângă biserici. Vezi câţi bani costă o asemenea investiţie

Primăria Capitalei va realiza o reţea de 50 de cişmele, iar jumătate vor fi lângă biserici. De asemenea, Consiliul General al Municipului Bucureşti (CGMB) a aprobat, joi, proiectul de hotărâre care prevede ca şapte loturi din cadrul sistemului de termoficare al Capitalei, însumând 31 de kiloemtri de magistrale, să fie reabilitate.

19 apr. 2018, 18:22
Primăria Capitalei face 50 de cişmele, jumătate vor fi lângă biserici. Vezi câţi bani costă o asemenea investiţie

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) va realiza o „Reţea metropolitană de 50 cişmele publice”, cu o investiţie de peste un milion de lei. Dintre cele 50 de cişmele, jumătate vor fi amplasare la mai multe biserici din Bucureşti.

Proiectul de hotârâre care a fost aprobat, cu unanimitate de voturi de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în şedinţa de joi, prevede că Primăria Capitalei va realiza o reţea de 50 de cişmele publice.

„În urma Campaniei „Propune pentru Bucureşti” a fost selecţionată şi propunerea de proiect „Cişmele/ţâşnitori publice cu jet de apă în Bucureşti cu sistem de oprire apă simplu”, proiect care urmează a fi implementat de către Direcţia Utilităţi Publice. Ca urmare a necesităţii dotării spaţiilor intens circulate pietonal cu cişmele publice de apă potabilă, ţinând cont de condiţiile climatice deosebite ale perioadelor de vară din ultimii ani, respectiv temperaturi care în timpul verii depăşesc în Municipiul Bucureşti +35 de grade Celsius la umbră şi peste +45 de grade la nivelul asfaltului, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de specialitate, a comandat operatorului sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Municipiul Buceşti, SC Apa Nova, întocmirea unui proiect tehnic a cărei aplicare să conducă la rezolvarea acesei problematici”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Astfel, urmare a realizării acestui proiect, au fost identificate 50 de locaţii (staţii RATB, spitale, biserici şi locuri unde se organizează evenimente publice) unde există condiţii tehnice pentru amplasarea acestor cişmele.

Potrivit Mediafax, cişmelele vor fi amplasate în zone precum Gara de Nord, Gara Basarab, Piaţa Ion Mihalache, Domenii, Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar sau Piaţa Mihail Kogălniceanu. De asemenea, jumătate dintre cele 50 de cişmele vor fi montate în perimetrul mai multor biserici din Capitală.

Potrivit proiectului, valoarea investiţiei, din bugetul PMB, va fi de 1.073.934 lei, cu tot cu TVA.

Primăria Capitalei va reabilita 31 de kilometri din reţeaua de termoficare

De asemenea, Consiliul General al Municipului Bucureşti (CGMB) a aprobat, joi, proiectul de hotărâre care prevede ca şapte loturi din cadrul sistemului de termoficare al Capitalei, însumând 31 de kiloemtri de magistrale, să fie reabilitate. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

„Se aprobă studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti (şapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,621 km)””, potrivit proiectului de hotărâre.

De reabilitarea loturilor magistralelor de termoficare se vor ocupa direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general, Compania Municipală Energetica Bucureşti SA şi RADET Bucureşti.

Durata de implementare este estimată la 24 de luni, iar durata normală de exploatare, la 30 de ani.

Valoarea totală a investiţiei este estimată la 274 milioane de lei.

Actualul sistem de transport şi distribuţie a energiei termice, aflat în stare avansată de degradare, duce la perderi anuale de căldură de peste 1.400.000 Gcal, echivalentul a circa 280 milioane de lei la valoarea de producţie a căldurii.

Cantitatea de apă pierdută în 2017 a fost de peste 10 milioane de tone, cu un echivalent valoric de peste 57 milioane de lei.