Primăria Capitalei va face un schimb de terenuri pentru a intra în proprietatea Parcului Gârleanu

Consiliul General al Municipiului București a decis miercuri, în unanimitate, efectuarea unui schimb de proprietăți astfel încât terenul pe care se află Parcul Gârleanu, actualmente retrocedat, să fie inclus în patrimoniul Capitalei și administrarea Consiliului local Sector 3.

RomaniaTV.net
19 iul. 2017, 14:08
Primăria Capitalei va face un schimb de terenuri pentru a intra în proprietatea Parcului Gârleanu

Mai exact, terenul în suprafață de 2.914 mp situat pe str. Emil Gârleanu nr. 5 va fi transmis în proprietatea municipalității de Radu Constantin Pațac, care va primi în schimb o suprafață de 3.324 mp situată în str. Vulcan Județul.

Pentru aceasta, terenul din str. Vulcan Județul nr. 20-26, Sector 3, va fi trecut din domeniul public în domeniul privat al Municipiului București.

Conform hotărârii adoptate de CGMB, se însușesc rapoartele de evaluare ale celor două imobile, întocmite de expert evaluator ANEVAR Sandu Cristian Andrei, scrie Agerpres.

Cheltuielile pentru îndeplinirea formalităților de cadastru și publicitate imobiliară și taxele pentru perfectarea actului de schimb vor fi suportate de Radu Constantin Pațac. Totodată, parcul va fi transmis în administrarea Consiliului Local Sector 3.

În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că în anul 2009 s-a restituit, printr-o dispoziție emisă de primarul general, terenul din str. Gârleanu. În același loc, anterior retrocedării, Primăria Sector 3 a amenajat un spațiu verde și un loc de joacă pentru copii.

După retrocedare, proprietarul terenului a solicitat Municipiului București efectuarea unui schimb, având în vedere existența spațiului verde și a locului de joacă, iar asociațiile de proprietari din zonă și mai multe ONG-uri au solicitat sprijin pentru păstrarea acestei destinații.

În raportul de specialitate se menționează că Primăria Sector 3 a solicitat în repetate rânduri sprijin pentru inițierea unui proiect de hotărâre CGMB privind schimbul de proprietăți. Astfel, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sector 3 din decembrie 2012, s-a aprobat inițierea demersurilor privind efectuarea schimbului de proprietăți dintre terenul amenajat ca parc și terenul situat în str. Vulcan Județul nr. 20-26.

Totodată, proprietarul terenului situat în str. Emil Gârleanu a acționat în instanță Primăria Sector 3, iar prin sentința civilă din martie 2012 Tribunalul București a obligat administrația locală să ridice lucrările și plantațiile amenajate și să plătească suma de 194.000 de euro, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului pentru perioada noiembrie 2009 — septembrie 2011.

Din memoriile depuse de Radu Constantin Pațac reiese că va renunța la plata sumei respective, cu condiția efectuării unui schimb de terenuri.

Terenul din str. Vulcan Județul aparține domeniului public al Municipiului București. Conform unei adrese din 2011 a Direcției Investiții, pe acest amplasament urma să se realizeze o grădiniță, obiectiv la care s-a renunțat din cauză că terenul este traversat de un canal termic.

„Menționăm că acest imobil este afectat de rețea de termoficare, circuit primar, iar RADET București este de acord cu devierea acesteia, cu condiția ca toate cheltuielile să fie suportate de domnul Pațac Radu Constantin”, se arată în documentul respectiv.

De asemenea, este citat un memoriu adresat primarului general de către Pațac, care arată că diferența de suprafață solicitată (schimbul de terenuri presupune un raport de 1/1,369) se datorează cheltuielilor reprezentând lipsa de folosință a terenului și costurile pe care urmează să le suporte cu devierea celor două conducte de 171 ml.