Primăria Capitalei vrea să construiască o maternitate în curtea Spitalului Sf. Ioan

Proiectul de hotărâre privind aprobarea protocolului de colaborare privind construirea unei maternităţi în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Ioan" din Capitală, a cărei valoare estimată este de 12 milioane de euro, se află pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi.

19 feb. 2018, 11:50
Primăria Capitalei vrea să construiască o maternitate în curtea Spitalului Sf. Ioan

Protocolul de colaborare ce urmează a fi aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) este semnat de Gabriela Firea, ca reprezentant al Primăriei Capitalei, Asociaţia Colectiv GTC 3010 şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti.

„Obiectul prezentului protocol este de a stabili drepturile şi obligaţiile părţilor, contribuţia fiecărei părţi, precum şi responsabilităţile ce le revin în construirea unei clădiri cu destinaţia maternitate, în curtea Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” Bucureşti, a cărei valoare estimată este de 12.000.000 euro care se va actualiza succesiv, în funcţie de sumele adunate şi de preţul real al dotărilor achitat de către Asociaţia Colectiv GTG 30″, se arată în proiectul de hotărâre.

Documentul mai stipulează că în cazul în care, la împlinirea a doi ani de la semnarea protocolului, Asociaţia Colectiv GTC 3010 nu începe procedurile prealabile pentru realizarea investiţiei propuse, protocolul încetează de plin drept.

„Realizarea acestui obiectiv de investiţii va avea avantajul că va fi construit de la zero şi va respecta normele legale, astfel rezultând calitatea actului medical foarte ridicată, iar aparatura achiziţionată va fi la standarde ridicate de ultimă generaţie”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului de hotărâre, Asociaţia Colectiv GTC 30 ar urma să iniţieze şi să susţină, cu mijloace proprii, campanii de colectare a fondurilor necesare îndeplinirii proiectului, să încheie parteneriate cu companii dispuse să se implice în realizarea proiectului, acestea putând deveni parteneri principali
ai proiectului, şi are obligaţia să finalizeze construcţia edificată pe terenul pe care Primăria Capitalei ar urma să-l pună la dispoziţie.

În decembrie 2016, Asociaţia Colectiv GTG 3010 a semnat un protocol cu Primăria Sectorului 4 şi Spitalul Sfântul Ioan pentru construirea unei maternităţi noi în Capitală, o investiţie estimată la peste 12 milioane de euro ce ar trebui să fie gata în 2020.

„Vom începe construcţia unui prim spital, după 30 de ani, o maternitate nouă. Este probabil cel mai important lucru pe care l-am facut şi îl voi face în viaţă. Din păcate se întâmplă după o dramă în care eu şi alţi 63 de parinti ne-am pierdut copiii. Această nouă clădire se va ridica în curtea spitalului Sfântul Ioan, din Bucureşti, iar proiectul se va putea realiza şi cu sprijinul Primăriei Sector 4 şi a Primăriei Capitalei. Suma estimată pentru construirea acestei maternităţi este de 12 milioane de euro, pentru 110 paturi, cu tot cu dotări. (…) Sperăm că la începutul anului 2020 vom avea maternitatea gata, costurile de construcţie a unitatii fiind estimate la opt milioane de euro, iar patru milioane de euro vor reprezenta dotările”, declara atunci Eugen Iancu.

Primăria Capitalei vrea să demareze procedurile pentru refacerea a 15 clădiri cu risc seismic

Consiliul General al Muncipiului Bucureşti (CGMB) va vota, în şedinţa din această săptămână, tansmiterea în administrarea Administraţiei pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Sesimic a 15 imobile degradate, pentru executarea lucrărilor de refacere.

„Se aprobă transmiterea din administrarea Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) în administrarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Sesimic a imobilelor prevăzute în anexă la prezenta hotărâre, pe perioada executării lucrărilor de punere în siguranţă şi consolidare”, se arată în proiectul de hotărâre cae va fi supus votului în şedinţa de joi, 22 februarie.

Potrivit proiectului, cele 15 clădiri sunt aflate pe următoarele străzi: Strada Lipscani 70 şi 75; Bărăţiei 50; Calea Moşilor 82; Mântuleasa 11; Baia de Fier 5; Romulus; Pamfil Năstase 24; Mătăsari 44; Calea Moşilor 215 E; Sfinţilor 13; Calea Şerban Vodă 107; 11 Iunie 62, Corp C; Gladiolelor 11 şi Doina 30.

În prezent, în Capitală doar patru clădiri cu risc seismic se află în proceduri de refacere, însă, potrivit primarului general, alte patru vor intra în reparaţii până la sfârşitul acestei luni.

„În acest moment se lucrează la 4 imobile cu valoare de patrimoniu, situate în Centrul Istoric al Capitalei (…) În proiectul de buget pentru acest an am prevăzut suma de 10 milioane de euro, pentru că ne dorim ca până la sfârşitul lui 2018 să începem lucrările la alte 20 de clădiri. De asemenea, până la sfârşitul acestei luni, alte patru imobile, tot din zona centrală, vor intra în reabilitare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul general, Gabriela Firea.