Primăria din Balş, înconjurată de 15 statui. Fiecare costă 800 de euro

Statuile a 15 personalităţi bălşene, care au influenţat viaţa comunităţii din Balş, vor anima oraşul de pe malul Olteţului. Fiecare bucată costă 800 de euro.

09 iun. 2016, 10:36
Primăria din Balş, înconjurată de 15 statui. Fiecare costă 800 de euro

Un număr de 15 statui de 800 euro bucata au fost amplasate în faţa sediului Primăriei din Balş. Fiecare bucată costă 800 de euro, iar jumate dintre ele sunt aşezate cu spatele la stradă.

Numele personalităţilor au fost alese de o comisie special întocmită. Una dintre sculpturile realizate este cea a lui Petre cel Tânăr, domnitorul Ţării Româneşti care a semnat primul document în care se aminteşte numele localităţii. În afară de Petru cel Tânăr, restul de 14 statui înfăţişează personalităţi locale. În ordinea în care au fost amplasate, personalităţile de pe statui sunt: Petru cel Tânăr, Petre D. Roşca, Ion Ţurlui, Gheorghe Vasilescu, Aurelian Florescu, Paul Ionescu Pastion, Ana Dinculescu, Nicolae Mihăescu, Mihail Drumeş, Nicolae Petrulian, Petre Pandrea, Paul Tomescu, Marin Truşcă, Nicolae Teică şi Ioan Ion Diaconu.

Statuile sunt realizate dintr-o răşină specială care imită bronzul. Ansamblul a fost aşezat în faţa primăriei Balş, partea stângă în sensul de mers spre Craiova, iar în mijlocul grupului, este amplasată o fântână arteziană.

Grupul statuar a fost realizat din fonduri europene, fiind parte a unui proiect finanţat de UE, în valoare de 20 milioane lei, scrie gazetaoltului.ro.

Grupul statuar face parte din proiectul finanţat din fonduri europene intitulat „Oraşul nou” şi este o mare bucurie pentru noi că am putut pune în aplicare această viziune culturală” , a declarat Mădălin Teodosescu, primarul oraşului de pe Olteţ.

Lista, care a cuprins un număr triplu de personalităţi, a fost întocmită de o comisie alcătuită din specialişti în cultură şi reprezentanţi ai administraţiei locale, pe baza unor criterii stabilite în prealabil.

Am propus două criterii importante: personalităţi centrale care au influenţat viaţa comunităţii din Balş şi personalităţi locale care şi-au adus contribuţia la ceea ce este astăzi localitatea. Nu a fost o misiune uşoară. Decizia privind personalităţile cărora li se va face statuie a fost luată de autoritatea locală, de oamenii de cultură şi reprezentanţii diferitelor categorii sociale. Noi doar le-am dat unele sugestii„, a afirmat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

Proiectul prevede reabilitarea zonei centrale a oraşului, partea stângă în sensul de mers spre Craiova, şi a infrastructurii din această zonă.

Citeşte şi Milioane din banii românilor, cheltuite de autorităţi pe statui