Primăria îi va obliga pe proprietarii de clădiri istorice degradate să plătească o „taxă de paragină”

Primăria Arad i-a somat pe proprietarii a 1.600 de imobile să execute reparaţii la faţade, însă în cazul a 210 de clădiri istorice foarte degradate, multe palate din centrul oraşului care pot pune în pericol siguranţa pietonală, s-a decis aplicarea aşa-numitei ”taxe de paragină” pentru cei 1.032 de proprietari ai locuinţelor, respectiv un impozit mai mare cu până la 500 la sută în anul 2019. În cazul unei clădiri-simbol din oraş, Teatrul Vechi, impozitul va creşte de la 3.209 lei, la 19.254 lei.

23 nov. 2018, 10:08
Primăria îi va obliga pe proprietarii de clădiri istorice degradate să plătească o „taxă de paragină”

O comisie de specialitate a Primăriei Arad a inventariat, de-a lungul anului 2018, toate clădirile din oraş şi a eleborat o fişă tehnică pentru fiecare, fiind constatate degradări mari la sute de imobile. În total, 1600 de somaţii au fost transmise, proprietarii primind recomandarea de a face lucrări de reabilitare, pentru a evita aplicarea unui supraimpozit de până la 500 la sută, posibilitate dată de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Conform unui comunicat de presă remis de Primăria Arad, până în acest moment s-a decis că vor intra la supraimpozitare 210 imobile degradate, în care au locuinţe 1032 de proprietari. Aceştia vor plăti, din 2019, un impozit majorat cu până la 500%.

De exemplu, conform Primăriei, pentru o clădire-simbol din oraş, Teatrul Vechi, impozitul va fi majorat de la 3.209 lei, la 19.254 lei.
În centrul oraşului, majoritatea clădirilor degradate sunt palate istorice, construite de peste un secol, unele dintre acestea prezentând pericol pentru pietoni pentru că adesea cad de pe faţade ornamente care fac parte din arhitectură, cărămizi sau tencuială.

„Legea ne obligă să aplicăm această supraimpozitare. Municipalitatea este, în continuare, dispusă să devină partener cu deţinătorii acestor proprietăţi. Acordăm scutire de la impozit pe cinci ani pentru cei care îşi reabilitează proprietăţile. Mai mult decât atât, putem să realizăm reabilitarea acestor faţade pe banii municipalităţii, iar apoi, în cinci ani, cetăţenii să ramburseze costurile. Încercăm să îi convingem că este imperativ necesar să se intervină pentru reabilitarea faţadelor”, afirmă, în comunicat, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

În acest an, în urma somaţiilor transmite de municipalitate, 12 clădiri au fost reabilitate, iar mai mulţi proprietari şi-au anunţat începerea lucrărilor.

Primăria a decis că nu va aplica „taxa de paragină” în cazul clădirilor pentru care s-au obţinut autorizaţii de construire şi a fost anunţată începerea lucrărilor până cel târziu în 31 decembrie 2018.