Primăria Sectorului 3 vrea să reabiliteze 228 de blocuri, până la sfârşitul anului

Primăria Sectorului 3 a devenit în ultimii trei ani una dintre primele unități urbane în ceea ce privește reabilitarea termică. Conform datelor din 28 februarie 2015 privind accesarea fondurilor europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, Primăria Sectorului 3 se situează pe primul loc la nivel naţional privind absorbţia de fonduri europene la acest capitol, fiind singura primărie din Capitală care anvelopează blocurile din sector cu finanţare europeană.

17 iun. 2015, 14:57

Dacă în anul 2012 Sectorul 3 se afla pe ultimul loc din București (și pe unul dintre ultimele locuri din țară) la numărul de blocuri anvelopate, respectiv 37 de blocuri, în ultimii trei ani, Primăria Sectorului 3 și-a reorientat prioritățile către adevăratele nevoi ale cetățenilor. Astfel, în perioada 2012-2014 au fost executate lucrări de reabilitare termică la 319 blocuri, reprezentând 23.975 de apartamente. Până în anul 2016 (la sfârșitul anului 2015), Primăria Sectorului 3 și-a propus să reabiliteze alte 228 de blocuri, reprezentând aproximativ 17.000 de apartamente.

Estimăm că, până în 2020, din totalul de 2.024 de blocuri de pe raza sectorului 3, vor fi reabilitate 700 de blocuri, reprezentând 70.257 de apartamente. Sectorul 3 va fi astfel unitatea administrativ teritorială cu cele mai multe blocuri anvelopate termic din țară.

O noutate pentru blocurile reabilitate in 2015 este ca acestea vor beneficia de schimbarea instalației de alimentare cu agent termic și de un sistem electronic integrat, care determină nivelul de căldură al imobilului. Acest sistem este extrem de util deoarece crește fluxul de agent termic în momentul în care temperatura în apartamente depășește un anumit nivel. Anveloparea blocurilor, cumulată cu noul sistem electronic de modernizare a temperaturii, va scădea costurile de încălzire cu 30%-40%. Pentru început, de aceste facilități vor beneficia peste 3.630 de apartamente.

Reabilitarea reprezintă multiple avantaje. În primul rând, conduce la reducerea substanțială a costurilor de întreținere pentru locuitorii Sectorului 3 (cu până la 30-40%), face apartamentele mai călduroase iarna și mai răcoroase vara. Economiile la energia termică nu sunt deloc neglijabile. Totodată, reabilitarea termică va genera o transformare urbană de amploare, implicând modernizarea spațiilor dintre blocuri. Prin reabilitarea termică vom avea un sector mai frumos, un mediu urban modern și civilizat. Datorită acestui proiect, Primăria Sectorului 3 va deveni, în câțiva ani, una dintre cele mai moderne zone ale Capitalei.

Primarul Robert Sorin Negoiță a prezentat locuitorilor sectorului 3 avantajele accesării programelor de finanțare europeană privind reabilitarea blocurilor. Concret, Primăria Sectorului 3 a accesat 85% din valoarea totală a fondurilor europene pentru reabilitarea termică.

Primarul Robert Sorin Negoiță a semnat în anul 2014 împreună cu reprezentanții Guvernului primul contract cu finanțare europeană din regiunea Bucureși-Ilfov. Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din Sectorul 3 – Eficiența energetică 3 EE3″ este de 40.402482,84 lei.

Tot în anul 2014 au fost semnate contractele de finanțare pentru proiectele „Creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe în Sectorul 3 – EE2, EE4 și EE5”. Valorile totale ale acestor proiecte sunt următoarele:

EFICIENȚĂ ENERGETICĂ 2 EE2 15.838.456,46 lei
EFICIENȚĂ ENERGETICĂ 4 EE4 22.272.514,00 lei
EFICIENȚĂ ENERGETICĂ 5 EE5 6.019.246,60 lei

Proiectul EE2 cuprinde un număr de zece blocuri, în cadrul proiectului EE3 sunt înscrise zece blocuri, din EE4 fac parte un număr de 11 blocuri, iar în EE5 sunt incluse alte trei blocuri, însumând 34 de blocuri (EE2+EE3+EE4+EE5).

De asemenea, în luna mai a acestui an au mai fost semnate două contracte de reabilitare termică pentru 43 de blocuri înscrise în proiectele pe fonduri europene, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din sectorul 3- FE1 și FE4.
În prezent se desfăşoară lucrări la 24 de blocuri, aflate în diferite stadii de execuţie, cuprinse în proiectele pe fonduri europene, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să înceapă lucrările la alte şapte blocuri.

Primarul Robert Sorin Negoiță a participat la peste 300 de întâlniri în teren cu locuitorii sectorului 3, subiectul principal fiind informarea cu privire la reabilitarea termică a blocurilor prin accesarea de Fonduri Europene de Dezvoltare Regională versus reabilitarea termică a blocurilor de locuințe prin intermediul Programului Local. În urma întâlnirilor și a dezbaterilor pe această temă, 600 de asociații au depus documentația solicitată.