Primarul comunei Brăneşti, arestat preventiv

Primarul comunei prahovene Băneşti, Ion Costache Petre, a fost arestat preventiv, în noaptea de joi spre vineri, într-un dosar în care este acuzat că a primit bani pentru a înlesni sustragerea unei conducte aparţinând OMV Petrom şi că a atribuit contracte de prestări servicii firmei unei rude.

RomaniaTV.net
23 mart. 2012, 11:00
Primarul comunei Brăneşti, arestat preventiv

Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Ploieşti, judecătorul Cristina Georgescu, magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au admis propunerea procurorilor privind arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a lui Ion Costache Petre şi a altor trei inculpaţi, un alt inculpat în acest dosar pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă fiind lăsat în libertate şi primind interdicţia de a părăsi localitatea, informează Mediafax.

Decizia judecătorilor poate fi atacată cu recurs.

În acest dosar, care este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, primarul comunei Băneşti, Ion Costache Petre, este acuzat că „a înlesnit sustragerea de către mai multe persoane a unei conducte de alimentare aparţinând S.C. OMV S.A. şi a primit în mod repetat sume de bani în scopul de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu şi, totodată, în calitate de primar, a participat la luarea unei decizii cu privire la atribuirea unor contracte de prestări servicii unei societăţi ce aparţine unei rude apropiate”.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Ploieşti, judecătoarea Cristina Georgescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că primarul este acuzat că, în toamna şi iarna anului 2010 a primit în mod repetat de la alte două persoane, inculpate în acelaşi dosar, suma de 10 000 de lei pentru obţinerea unui aviz necesar efectuării unor lucrări de dezafectare şi reabilitare a sistemului de apă din comuna Băneşti şi pentru a interveni pe lângă un agent de poliţie din localitate să nu-şi exercite atribuţiunile de serviciu, în condiţiile în care poliţistul prinsese două persoane care sustrăgeau o parte dintr-o conductă de alimentare cu apă.

De asemenea, primarul din Băneşti este acuzat că în decembrie 2010, pentru a crea aparenţa de legalitate faptelor descrise anterior, a dat dispoziţie directorului firmei SC Compania Publică SA, care aparţine Consiliului Local Băneşti şi care se ocupă de distribuţia de apă în localitate, să facă un contract de prestări servicii care să prevadă executarea unor lucrări de reabilitare a conductelor de apă.

Procurorii îl acuză, de asemenea, pe primarul Ion Costache Petre că nu a luat măsuri pentru inventarierea, executarea de statistici, inspecţia şi controlul efectuării unor servicii publice de interes local, astfel încât Compania Publică SA, firma care aparţine Consiliului Local Băneşti şi care se ocupa de distribuţia de apă, a înregistrat, în anul 2011 pierderi de 600 000 de lei, în condiţiile în care anterior această firmă a avut profit de 500.000 de lei.

În ceea ce priveşte acuzaţia legată de atribuirea unor contracte firmei unei rude apropiate primarului, surse din administraţia locală susţin că o firmă care aparţine ginerelui primarului ar fi efectuat, în calitate de subcontractor, lucrări de montare a geamurilor termopan în cele două şcoli, două grădiniţe, două dispensare şi două farmacii din localităţile Băneşti şi Urleta.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în acelaşi dosar mai sunt cercetate alte patru persoane, acuzate de furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave. Unii dintre inculpaţi sunt acuzaţi că în luna februarie 2012, în mod repetat, pe timp de noapte, au sustras mai multe rezervoare metalice aparţinând SC FORADEX SA, cauzând un prejudiciu de 31.602,17 lei, echivalentul a 9.678,78 de dolari, nerecuperat.

Alţii sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi de furt calificat în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave constând în aceea că în perioada decembrie 2010 – februarie 2011 au sustras conducta de alimentare cu apă reziduală, aparţinând S.C. OMV PETROM SA BUCUREŞTI, cauzând un prejudiciu în sumă de 604.291,59 lei, nerecuperat. În mod repetat, în toamna şi iarna anului 2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, ei i-au dat primarului comunei Băneşti diverse sume de bani, pentru a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu.

Ion Costache Petre este primar la al doilea mandat din partea Partidului Naţional Democrat Creştin. În urmă cu două săptămâni, PDL Prahova a anunţat că Ion Costache Petre va candida pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din 10 iunie, din partea PDL.