Primarul din Baia Mare distruge comunitatea locală de maghiari: “Pentru maghiari, noi, românii din oraş, suntem niste papagali care trebuie să citim prin dicţionare!”

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, i-a retras atribuţiile viceprimarului Pap Zsolt István, după ce acesta ar fi dat jos un steag românesc. Incidentul a avut loc la Sărbătoarea castanelor, desfăşurată între 23 - 25 septembrie.

25 sept. 2022, 15:54
Primarul din Baia Mare distruge comunitatea locală de maghiari: “Pentru maghiari, noi, românii din oraş, suntem niste papagali care trebuie să citim prin dicţionare!”

Primarul Cherecheş a mers şi el în zona unde se desfăşura Sărbătoarea castanelor şi a constatat că pe tarabe erau scrise denumiri doar în limba maghiară. Deranjat de acest lucru, edilul a decis montarea tricolorului românesc pe acele tarabe.

La rândul său, viceprimarul István Zsolt Pap a înlăturat un steag românesc, gest pe care Cherecheş l-a considerat un afront şi a decis să-i retragă atribuţiile.

Ulterior, primarul Cătălin Cherecheş a venit cu explicaţii:

Pe un cont de Facebook, de Instagram, văd că se manifestă doar noii lideri ai UDMR-ului local. Vreau să le spun că Baia Mare se numeşte Baia Mare, şi denumirea oficială este Baia Mare. Din curtoazie, din eleganţă, mai acceptăm să se mai scrie în stânga, în dreapta Nagybánya, dar oraşul ăsta se numeşte Baia Mare şi vreau să le spun faptul că, cu tot respectul faţă de toţi cei care cunosc lb chineză, lb rusă, lb. spaniolă, lb portugheză, lb italiană, lb franceză, într-un oraş care se numeşte Baia Mare şi care este în România, lucrurile stau în felul următor. 

Dacă eu mă duc să cumpăr pâine, acolo unde mă duc să cumpăr pâine scrie mare şi lat Pâine, şi nu scrie Kenyér. Iar dacă nu vor să schimbe din Kenyér în Pâine, atunci lângă Kenyér să pună steagul românesc. Şi atunci înţeleg că pot să intru şi eu român acolo. Dar dacă scrie numai în ungureşte înseamnă că nu e şi pentru mine, pentru românul ăsta care este pentru unii ca ei un papagal  care trebuie să citească în dicţionare ce le scriu alţii în limba maghiară. 

Din acest motiv, pentru că şi-a permis un delegat de-al meu, maghiar, aparent viceprimar al municipiului Baia Mare să pună mâna şi să dea jos steagul românesc, din secunda aceasta îi retrag atribuţiile pe care i le-am delegat„, a precizat primarul municipiului Baia Mare.

@florinjeko10♬ sunet original – florinjeko10

Filiala locală a UDMR îl acuză pe primarul din Baia Mare că „sapă tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului”

Şi UDMR a avut o reacţie vizavi de acest incident. Reprezentanţii formaţiunii maghiare l-au acuzat pe primar că, prin acest gest, „sapă tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului”.

Citeste si Ungaria se apără, după ce liderii UE au etichetat statul condus de către Viktor Orban drept „nedemocratic”: „E jignitor pentru maghiari!”

Considerăm de neînțeles și inacceptabilă declarația primarului, Cătălin Cherecheș, făcută la Sărbătoarea Castanelor, prin care inscripțiile maghiare ar trebui acoperite cu steagul României la tarabele de vânzare cu kurtos. Steagul României a fost pus joi de către personalul primăriei, însă vineri dimineață viceprimarul orașului, István Zsolt Pap, a ordonat să fie demontate.

În Nagybánya nu au existat până acum exemple de astfel de manifestări, considerăm regretabil că managerul orașului a apelat acum la asta. Suntem convinși că astfel de gesturi nu servesc conviețuirii pașnice și săpa tranșee între comunitățile românești și maghiare ale orașului, iar acest lucru nu ar trebui să fie în interesul nimănui„, au declarat reprezentanţii UDMR potrivit emaramures.ro

Citeste si Motivul pentru care ungurii sunt șocați că David Popovici vine din România. Ce au putut să scrie despre adolescentul-fenomen