Primarul din Gdansk, înjunghiat în faţa a sute de oameni, a murit

Primarul oraşului polonez Gdansk a murit, a anunţat BBC. Pawel Adamowicz, în vârstă de 53 a ani, a fost înjunghiat duminică seara în faţa a mii de persoane în timpul unui concert de caritate.

RomaniaTV.net
14 ian. 2019, 13:45
Primarul din Gdansk, înjunghiat în faţa a sute de oameni, a murit

Pawel Adamowicz a fost resuscitat la faţa locului şi transportat de urgenţă la un spital din apropiere, unde a fost operat. Medicii au declarat că starea sa este „critică” şi „gravă”.

Conform presei poloneze, care face referire la rapoartele poliţiei, presupusul atacator este Stefan W, un bărbat de 27 de ani din Gdansk, care are antecedente privind infracţiuni violente. Legea poloneză nu permite ca numele de familie al persoanelor acuzate de infracţiuni să fie publicate.

Imaginile video ale incidentului arată cum atacatorul se adresează mulţimii de la un microfon. El ar fi spus: „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat şi de aceea Adamowicz este mort”.

Adamowicz a fost membru al Platformei Civice, o grupare pro-europeană, care a condus Polonia între 2007 şi 2015, pentru ca apoi să părăsească partidul pentru a candida ca independent. Conform presei, Stefan W a fost condamnat pentru o serie de atacuri violente şi trimis la închisoare în 2014.

Stefan W ar fi plănuit acest atac de mult timp conform poliţiei.

Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate unde erau strânse fonduri bani pentru a trata copiii din spitalele de stat.