Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu

Primarul municipiului, Dorin Florea, s-a prezentat, joi, la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar legat de finanțarea cluburilor sportive de la bugetul local, informează Radio Târgu Mureş. Edilul a fost pus sub urmărire penală de procurori, alături de mai multe persoane, fiind acuzat de abuz în serviciu. 

RomaniaTV.net
26 mart. 2015, 11:39
Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu

Procurorii DNA de Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus efectuarea urmăririi penale față de primarul DORIN FLOREA, dar şi faţă de KISS IMOLA, director economic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de MĂCEȘANU VIRGIL, CIOBAN MARIA, jurist respectiv secretar în cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, și BENEDEK ISTVAN, GOMBOS GEZA CSABA, PETI ANDREI, JOZSA TIBOR, KARACSONY ERDEI ETEL, BAKOS LEVENTE ATTILA, TORZSOK SANDOR LASZLO, KIKELI PAL ISTVAN, SOOS ZOLTAN, HALLER BELA, ROMAN IOANA DANA, MATEI DUMITRU, PUIAC ION CLAUDIU, FĂRCAȘ IOAN, GUJAN HERMAN COSMIN LUCIAN, SOMEȘAN CRISTINA LIGIA, SABĂU POP AURELIAN OLIMPIU, LOGHIN LUCIAN MIRCEA, URCAN GHEORGHE, consilieri locali în cadrul primăriei Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, la data de 18 iulie 2013, „suspectul Dorin Florea în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.”

„Concret, suspectul a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local, care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 4.000.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș.

La acea ședință a participat, pe lângă cei 20 de suspecți – consilieri locali, și secretarul Primăriei Municipiului, suspecta Cioban Maria, care a contrasemnat documentul respectiv.

Ulterior, suspectul Dorin Florea a încheiat și semnat în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureș, alături de suspecta Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, contract vizat de suspectul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș cu suma de 4.000.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 – 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș”, precizează DNA. 

Cum se apără Dorian Florea

„Am fost chemat la DNA pentru o clarificare în calitate de suspect, am înțeles, față de o hotărâre de consiliu local în ceea ce înseamnă sprijinirea sportului și, în mod particular, relația pe care o are Primăria cu clubul de fotbal (ASA Târgu Mureș — n.r.). Nu am ce să vă declar decât să cred că într-adevăr sunt mult mai în cunoștință de cauză acum și bineînțeles când vor fi audiați și consilierii locali, în totalitate, cât și tot aparatul tehnic și juridic al Primăriei. Sper ca lucrurile să se rezolve”, a spus primarul.

Florea a precizat că dosarul are la bază o reclamație făcută de fostul viceprimar, Ionela Ciotlăuș, și a ținut să transmită locuitorilor orașului că trebuie să aibă încredere în administrația publică locală.

„Viceprimărița cu asta s-a ocupat, a ridicat această problemă. Faptul că o ridică nu-i nicio problemă, calitatea omului care o ridică asta înseamnă altceva. Eu vreau un singur lucru să transmit târgumureșenilor, să aibă încredere în tot ce a făcut și va face Primăria în Târgu Mureș, pentru că mai presus de orice a fost respectul față de ei și de banul public. La noi nu cred că se întâmplă lucruri pe care le vedeți prin alte locuri prin țară”, a afirmat edilul.

Florea a precizat că DNA a vrut să clarifice cum s-a făcut asocierea în cazul echipei ASA Târgu Mureș și cum s-au alocat anumite sume din bugetul local.

„Toate sunt în regulă. Doar că modul în care s-a prezentat a stârnit acest interes și atunci este normal să fie clarificat. Regret că s-a ajuns aici. Asta e. O să știe lumea de fapt cine sunt cei care au reclamat. Nu știu exact la ce sume se referă, nu-i treaba mea. E vorba de un contract care e în vigoare, care este cât se poate de corect, votat în totalitate în CL și bineînțeles că cineva — din moment ce s-a spus că am băgat banii cu sacoșele în portbagajul președintelui (fostul președinte Traian Băsescu — n.r.) — sunt și din ăștia prin Târgu Mureș, care declară multe. Asta e. Nu am ce să fac. Ești chemat, te duci”, a susținut primarul.

El a precizat că tot ce s-a făcut în Consiliul Local este „cât se poate de corect, transparent și legal”.