Primele atacuri ruso-turce în Siria

Aviațiile militare rusă și turcă au întreprins pentru prima dată în Siria atacuri aeriene comune împotriva pozițiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI), la Al-Bab, în regiunea Alep, a anunțat miercuri Ministerul Apărării al Federației Ruse, informează AFP, citată de Agerpres.

18 ian. 2017, 16:12
Primele atacuri ruso-turce în Siria

‘Astăzi (miercuri), armata rusă și armata turcă au întreprins prima operațiune aeriană comună, pentru a ataca gruparea SI în zona Al-Bab’, în nordul Siriei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă generalul Serghei Rudskoi, la sediul Statului Major rus.

Această operațiune, considerată ‘eficientă’ de Moscova și desfășurată cu acordul Damascului, a implicat nouă aparate ruse (patru bombardiere Su-24, patru avioane de atac la sol Su-25 și un bombardier tactic Su-34) și opt aparate turce (patru F-16 și patru F-4). Ea a vizat 36 de ținte ale SI, stabilite împreună de statele-majore ale celor două țări.

Moscova și Ankara au anunțat că au semnat la 12 ianuarie un acord în care se specifică mecanismele pentru ‘coordonarea’ atacurilor lor aeriene în Siria împotriva ‘țintelor teroriste’.

Citeşte şi Militanţi ai Statului Islamic, ucişi de armata turcă în Siria

Cele două țări au mediat, împreună cu Iranul, un armistițiu între guvernul sirian și grupările insurgenților, care a intrat în vigoare la 30 decembrie și a fost respectat în linii mari în Siria, chiar dacă incidente au continuat să aibă loc în unele zone de lângă Damasc, informează Agerpres.

Rușii, iranienii și turcii sunt de asemenea mediatorii convorbirilor directe între regimul de la Damasc și combatanții rebeli, care ar urma să înceapă la 23 ianuarie la Astana, în Kazahstan.

‘În linii mari, exceptând unele provocări, armistițiul rezistă. Există o tendință spre diminuarea violențelor în ultimele 24 de ore’, a mai afirmat generalul Rudskoi, estimând că acest context este ‘favorabil’ negocierilor de la Astana.