Primul discurs al lui Donald Trump în faţa Congresului, orientat spre viitor şi înnoirea spiritului american

Primul discurs al președintelui Donald Trump în fața Congresului Statelor Unite, ce va avea loc marți seara și, după cum promite Casa Albă, va fi orientat către viitor și către "înnoirea spiritului american", îi oferă lui Trump șansa de a reașeza lucrurile pe făgașul lor după debutul haotic al președinției sale, marcat de critici la adresa altor lideri de pe plan mondial, un asalt împotriva scurgerilor de informații, un război deschis cu presa și izbânzi ale justiției asupra eforturilor sale de a pune capăt imigrației.

27 feb. 2017, 16:46
Primul discurs al lui Donald Trump în faţa Congresului, orientat spre viitor şi înnoirea spiritului american

Consiliera sa Kellyanne Conway a declarat pentru Fox News că „discursul lui Trump nu va fi unul plictisitor pentru că Donald Trump nu este plictisitor”. Or, Trump a demonstrat că poate respecta un scenariu, dar nu neapărat pe cel așteptat de oameni: discursul său de la învestitură, de regulă un moment plin de optimism, a fost o evocare sumbră a „carnagiului american”, iar la cel de la convenția republicană din vara trecută a lansat o promisiune apocaliptică de a salva SUA de palmaresul de „moarte, distrugere, terorism și slăbiciune” al rivalei sale democrate Hillary Clinton.

În plus, ridică mari semne de întrebare felul în care democrații vor alege să-și manifeste opoziția față de șeful statului, mai ales dacă vor fi încurajați în acest sens de oponenții vocali ai lui Trump prezenți în forță la reuniunile din circumscripțiile lor în ultimele săptămâni. Democrații au făcut deja o primă mutare, invitând imigranți și străini să ia parte la discurs, pentru a-și ilustra opoziția față de politicile lui Trump cu privire la imigrație.

Citeşte şi Donald Trump nu vrea să stea la aceeaşi masă cu jurnaliştii acreditaţi la Casa Albă

În egală măsură, președintele mai are de lucru și cu propriul său partid. Deocamdată, Trump pare să fie în relații cordiale cu republicanii din Congres, vorbește des la telefon cu președintele Camerei, Paul Ryan, dar unii legislatori din partidul său încep să-și piardă răbdarea așteptând ca șeful statului să-și precizeze poziția în probleme ca reforma fiscală, anularea legii asigurărilor de sănătate a lui Barack Obama și politicile comerciale. Mai mult, sunt preocupați și de modul mai curând lipsit de control în care se exprimă uneori Trump.

Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a explicat la o recentă reuniune de afaceri că ar dori ca în discursul de marți Trump să transmită, „nu pe Twitter, un mesaj optimist și încurajator despre calea pe care trebuie să meargă America”.

Citeşte şi Primul buget al administraţiei Trump prevede creşteri pentru Pentagon şi reduceri pentru Departamentul de Stat

Deși tradiția Congresului cere bune maniere și amabilitate, în ultimii ani interacțiunea dintre președinți și legislatori din timpul discursului privind Starea națiunii și al altor discursuri oficiale, cum este și cel de marți, a dobândit accente dramatice. În timpul discursului lui Obama la o sesiune comună a Congresului consacrată sistemului medical, în septembrie 2009, reprezentantul republican Joe Wilson a explodat: „Minți!”, spre stupoarea multora, siderați de atâta lipsă de respect. Alte grupuri de republicani și-au manifestat la rândul lor dezacordul față de Obama în moduri mai subtile, chicotind sau abținându-se de la aplauze.

Michael Waldmann, care i-a redactat discursurile președintelui democrat Bill Clinton, a avertizat că Trump este capabil să „arunce în aer” un discurs cu doar câteva devieri de la teleprompter, iar opoziția manifestă din partea democraților l-ar putea determina să-și iasă din rol. Se pune întrebarea, consideră Waldmann, „cum va răspunde Trump dacă sutele de democrați din Congres nu-i vor arăta afecțiunea la care speră din partea publicului”, având în vedere că este prima dată când se află în această situație o persoană capabilă de replici de o aciditate fără precedent.