Primul monoschior român medaliat la un concurs internaţional. Povestea impresioinantă a lui Ionel Lungu

Ionel Lungu are 44 de ani și este originar din comuna Marginea, județul Suceava. În urmă cu şase ani el a ajuns într-un scaun cu rotile, în urma unui accident de muncă.

16 ian. 2017, 16:49

Ionel Lungu lucra în Italia, ca electrician. Într-o zi, ghinionul a făcut să cadă de pe scara pe care lucra, iar de atunci a ajuns în scaun cu rotile. Un an şi trei luni a stat în spital după accidentul respectiv şi, ca şi cum toate aste n-ar fi fost de ajuns, soţia l-a părăsit.

Ionel nu s-a dat însă bătut, ba mai mult, ne oferă tuturor o lecţie de viaţă. Cât timp a stat în spital, și-a propus ca, după recuperare, să devină specialist în schi alpin și a reușit. „Am participat la trei concursuri în Italia până am ajuns pe locul 3 din 24, după am vrut să fac internațional, dar mi-a zis din Italia că trebuie să mă înscriu ca român„, a spus Ionel Lungu, pentru suceavanews.ro. Scopul său este ca, în 2018, să participe la Jocurile Paralimpice de Iarnă din Pyeongchang, Coreea de Sud. „Nu a fost greu și nu vreau să renunț niciodată la sport. Vreau să demonstrez că și o persoană în scaun rulant poate să facă sport. Ultimul concurs la care am fost a fost pe 7 ianuarie 2017, am luat locul 2 din 9, la Rinn Austria – schi alpin în special, Monoski categoria siting„, mai spune el.

Deși a reprezentat România la concursuri de profil, Ionel Lungu susține că autoritățle române nu l-au ajutat cu nimic. „Tocmai asta este cea mai mare problemă că eu nu sunt recunoscut ca persoană invalidă de statul român. Tot ce am făcut, am făcut pe cheltuiala mea. Un concurs mi l-a susținut comuna Marginea, l-a plătit Primăria, dar în rest mă descurc singur și este foarte greu din acest punct de vedere„, a mai spus Ionel. Pe 17 februarie, el participă la primul concurs în România, la Toplița.

Ionel Lungu, pe podium în Austria: