Astronauţii care au plecat spre Staţia Spaţială Internaţională au ajuns pe orbită UPDATE

Racheta Soyuz i-a transportat cu bine pe orbită pe cei trei astronauţi care vor forma următorul echipaj al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), conform unui anunţ făcut luni de Agenţia spaţială rusă Roskosmos, transmite AFP.

RomaniaTV.net
03 dec. 2018, 08:16

UPDATE La bordul capsulei Soyuz se află un astronautul canadian David Saint-Jacques, americanca Anne McClain şi cosmonaut rus Oleg Kononenko.

„Capsula a fost plasată cu succes pe orbită”, conform unui anunţ făcut de Roskosmos pe Twitter. Cei trei astronauţi se îndreaptă spre ISS unde vor andoca peste câteva ore.

„Echipajul misiunii 58 a ajuns cu bine pe orbită! Îi mulţumesc directorului general (al Roskosmos) Dmitri Rogozin şi echipelor de la NASA şi Roskosmos pentru succesul acestei lansări. Ad Astra (‘către stele’ – în latină n.r.)!”, a comentat pe Twitter şi Jim Bridenstine, administratorul general al NASA.

Cei trei astronauţi li se vor alătura membrilor echipajului ISS, Serghei Prokopiev, Alexander Gerst şi Serena Aunón-Chancellor. Aceştia din urmă vor reveni pe Pământ la 20 decembrie.

________

David Saint-Jacques, Anne McClain şi Oleg Kononenko vor decola la ora 11:31 GMT de pe cosmodromul Baikonur, situat în inima stepelor din Kazahstan, pentru o misiune de şase luni şi jumătate pe orbita aflată la 400 de kilometri deasupra Pământului.

Decolarea rachetei Soyuz-FG va fi analizată cu mai multă atenţie decât de obicei de oamenii de ştiinţă şi inginerii Roskosmos, agenţia spaţială rusă. La 11 octombrie, racheta care îi transporta pe americanul Nick Hague şi rusul Alexey Ovchinin a eşuat la două minute după decolare, cei doi fiind forţaţi să revină pe Pământ.

Acest eşec, prima ratare a unei lansări cu echipaj uman din istoria Rusiei post-sovietice, a reînviat îndoielile cu privire la industria spaţială rusă, care reprezintă mândria acestei ţări dar care s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de eşecuri.

”Riscul face parte din meseria noastră”, a declarat duminică, în timpul conferinţei de presă tradiţională înainte de lansare, comandantul de bord Oleg Kononenko care a adăugat că are încredere ”totală” în echipa pregătită pentru zbor.

„Suntem pregătiţi psihic şi tehnic pentru decolare”, a adăugat cosmonautul în vârstă de 54 de ani pentru care aceasta va fi a patra misiune spaţială.

Printre sarcinile atribuite cosmonautului rus se numără şi o ieşire în spaţiu, programată la data de 11 decembrie, pentru investigarea fisurii descoperite în luna august într-o navă spaţială Soyuz andocată la staţia spaţială, care a provocat o uşoară decompresie a ISS.

Alături de Oleg Kononenko, astronauta NASA Anne McClain a declarat că este „cu adevărat pregătită” pentru lansare. „Suntem gata de plecare şi nu ne gândim la asta”, a declarat fostul pilot în vârstă de 39 de ani referindu-se la accidentul din 11 octombrie.

Un sistem ”incredibil de sigur”

Vizibil relaxat, David Saint-Jacques, a lăudat la rândul său nava spaţială Soyuz pe care a descris-o drept ”incredibil de sigură”, care îi va transporta peste doar câteva ore la bordul ISS.

„Ei s-au întors pe Pământ în siguranţă şi sănătoşi. Într-un fel, acest eveniment îmi dă asigurări cu privire la proiectarea inteligentă a Soyuz şi la munca incredibilă a echipei de cercetare de aici de pe Pământ”, a declarat astronautul canadian în vârstă de 48 de ani. Guvernatorul general al Canadei, Julie Payette, se va afla la Baikonour pentru a urmări decolarea, notează AFP.

Cei trei astronauţi au fost antrenaţi timp de mai mulţi ani pentru această misiune ajungând până în punctul în care, după cum a glumit David Saint-Jacques, ”ar putea construi o rachetă Soyouz în grădină”.

La câteva săptămâni după accident, comisia de anchetă înfiinţată de Roskosmos a concluzionat că la baza acestuia a stat ”deformarea” unui senzor în timpul asamblării rachetei Soyuz la Baikonour.

Această lansare eşuată ilustrează dificultăţile constante cu care se confruntă industria spaţială rusă. Construcţia noului cosmodrom Vostochny, inaugurat în aprilie 2016, a fost marcată de numeroase cazuri de corupţie, iar Roskosmos a devenit ţinta Curţii de conturi pentru nereguli financiare şi mai multe miliarde „furate”.

Sectorul are de suferit şi de pe urma unor defecte de fabricare şi de proiectare, cum a fost cazul pierderii unei nave cargo Progress, în decembrie 2016, eveniment după care autorităţile au rechemat motoarele rachetelor Proton.

Rachetele Soyuz rămân singura modalitate de transportare a oamenilor la bordul ISS, iar mai mulţi responsabili au subliniat fiabilitatea rachetei al cărei sistem de securitate a permis revenirea cu bine pe Pământ a celor doi astronauţi.

După acest incident, mai multe rachete Soyuz au decolat fără probleme, una dintre ele fiind o navetă cargo Progress, lansată la 16 noiembrie cu misiunea de realimentare a ISS.

Programată iniţial la 20 decembrie, lansarea de luni are loc mai devreme pentru a asigura o prezenţă permanentă pe ISS, echipajul actual compus din Serghei Prokopiev, Alexander Gerst şi Serena Aunon-Chancellor urmând să revină pe Pământ pe 20 decembrie.

Andocarea la ISS este programată la ora 17:30 GMT, la doar şase ore după lansare.