Prinţul Charles, turist în Bucureşti. Ce obiective a vizitat prinţul moştenitor UPDATE

Prințul de Wales a făcut joi un tur al Bucureştiului, mergând de la Muzeul Satului la Guvern şi la Patriarhie. Ziua se încheie la palatul Elisabeta, unde va avea loc o recepţie în cinstea lui.

30 mart. 2017, 05:14
Prinţul Charles, turist în Bucureşti. Ce obiective a vizitat prinţul moştenitor UPDATE

UPDATE  Prinţul de Wales, aflat în cea de a doua zi a vizitei sale în România, a ajuns, joi seară, la Palatul Elisabeta, unde a fost întâmpinat de Principesa Margareta şi de Principele Radu.

Jandarmii pe cai au format un şir de onoare, iar alţi patru militari au fost dispuşi la intrarea în palat pentru a-i acorda onorul. Doi militari ai Regimentului 30 Gardă au fost dispuşi în gheretele de la intrare, iar alţi doi, în interior, sub arcade, îmbrăcaţi în costume de paradă. Alături de steagul României , la intrarea în Paltul Elisabeta a fost arborat şi steagul Marii Britanii.

După întrevederea cu Principesa Margareta şi Principele Radu, moştenitorul Coroanei britanice va merge să vadă arţarul pe care l-a plantat în gradina Palatului Elisabeta în 2011, dacă vremea va permite, au spus reprezentanţii Casei Regale a României.

În curtea Muzeului Satului, învecinat cu Palatul Elisabeta, mai multe persoane l-au aşteptat pe Prinţul Charles. „Am fi vrut să-l vedem la Patriarhie, dar nu am ajuns. Dacă nu putem merge la Londra, măcar aici să-l vedem”, au spus două studente.

Principele de Wales a vizitat Palatul Elisabeta şi în 2011 şi 2016.

UPDATE  Prințul de Wales a vizitat, joi, Parcul Natural Văcărești, unde s-a întâlnit cu voluntari și studenți implicați în activitățile Asociației Parcul Național Văcărești, dar și cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broaștele și șerpii care pot fi întâlniți în delta dintre blocuri.

Alteța Sa Regală a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soția ambasadorului britanic Paul Brummell, și de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociației Parcul Național Văcărești.

Împreună au vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii și iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcărești. De asemenea, Prințului de Wales i-au fost prezentați fotograful Helmut Igant, persoana care a avut ideea protejării „deltei dintre blocuri”, dar și alți membri fondatori ai asociației, care din 2012 au inițiat demersurile amenajării parcului natural.

Dan Bărbulescu l-a invitat pe Alteța Sa Regală pe terasa Observatorului, pentru a admira de sus Delta Văcărești, și i-a vorbit despre istoria zonei, despre „proiectul megalomanic” al lui Nicolae Ceaușescu, care dorea să lanseze un proiect hidrologic în acest loc. De asemenea, i-a atras atenția că parcul este înconjurat de un baraj, fiind astfel delimitat de peisajul urban și ușor accesibil păsărilor, dar permițând și un punct de observație.

Prințul de Wales a privit cu interes o expoziție care prezenta în paralel imagini din Delta Dunării și Delta Văcărești, surprinzând similitudinile dintre cele două locuri, cu fotografii realizate de Helmut Ignat. Totodată, a urmărit imaginile expuse pe un panou tematic, despre amenințările cu care se confruntă „Mica insulă a Bucureștiului”: defrișările masive, debarasarea de gunoaie și moloz, incendiile.

Ulterior, Prințul de Wales a explorat întinderea de mlaștini și ecosistemul Parcului Văcărești, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un șarpe de casă inofensiv, „care mănâncă broaște, nu mănâncă copii”.

UPDATE Prințul Charles a ajuns joi la Patriarhia Română unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei. 

Prințul Charles a primit din partea Patriarhului Daniel o icoană din mozaic cu sticlă de Murano înfățișându-l pe Sfântul Andrei și a asistat, în Catedrala Patriarhală, la un scurt moment de muzică religioasă interpretată de un cor bizantin.

 Patriarhul Daniel l-a primit joi, la Palatul Patriarhiei, pe Prinţul Charles, căruia i-a spus că se bucură pentru includerea în program a unei vizite la Patriarhia Română şi a subliniat interesul deosebit pe care Alteţa Sa Regală îl manifestă pentru frumuseţile spirituale, culturale şi naturale ale României, devenind astfel un prieten al poporului român.

Prinţul Charles a subliniat importanţa moştenirii culturale româneşti şi a apreciat receptivitatea României pentru conservarea acesteia. În acest context, a fost abordată posibilitatea unei cooperări între Patriarhia Română, Fundaţia Prinţul de Wales şi Fundaţia Pro Patrimonio, în vederea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi religios românesc.

Potrivit Patriarhiei Române, Patriarhul Daniel a primit cu bucurie această propunere, arătând că Biserica Ortodoxă Română are o preocupare permanentă în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului naţional bisericesc.

Patriarhul României a spus că în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord locuiesc mulţi credincioşi ortodocşi români, ca studenţi sau angajaţi şi a arătat că, în prezent, există peste 45 de parohii ortodoxe româneşti, păstorite de un episcop vicar şi 42 de clerici, parohii care se bucură de sprijinul Bisericii Angliei, inclusiv prin oferirea unor locaşuri de cult, arată Patriarhia Română.

În contextul în care Prinţul Charles a vorbit despre vizitele făcute la unele organizaţii umanitare din România în care sunt implicate instituţii britanice, Patriarhul Daniel a prezentat programe sociale ale Patriarhiei Române, precum „Alege şcoala!”, destinat copiilor expuşi riscului abandonului şcolar, „Donează sânge! Salvează o viaţă!” şi „Sănătate pentru sate”, pentru sprijinirea persoanelor în vârstă şi sărace din mediul rural.

La încheierea vizitei, Patriarhul Daniel i-a oferit Prinţului Charles o icoană lucrată în tehnica mozaic, reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Patriarhul Daniel i-a mulţumit Prinţului Charles pentru vizită şi a transmis Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii urări de sănătate şi binecuvântare.

UPDATE Prințul de Wales a fost primit joi, la Palatul Victoria, de premierul Sorin Grindeanu.

Prințul Charles a sosit la sediul Guvernului la ora 11,55, fiind întâmpinat de prim-ministrul Grindeanu.

Șeful Executivului l-a așteptat pe Prințul Charles pe scările Guvernului, cei doi intrând împreună în Holul Central al Palatului Victoria unde înalții oficiali și-au strâns mâinile și au făcut fotografii oficiale.

Premierul și Prințul Charles au o întâlnire bilaterală, care este prevăzut să dureze aproximativ 40 de minute.

Din delegația care îl însoțește pe Prințul de Wales la Palatul Victoria face parte și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell.

UPDATE Prințul Charles a sosit, joi dimineața, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare. 

Prinţul Charles a privit cum sunt încondeiate ouăle de Paşti şi a dansat hora pe ritmuri de muzică populară.

 

Tot în cursul zilei de joi, Prințul Charles va fi primit de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu la Palatul Elisabeta.

De asemenea, Prințul de Wales va merge joi la Patriarhia Română și la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Vizita oficială a Prințului Charles în România se va încheia vineri.

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, declara săptămâna trecută într-un interviu acordat AGERPRES că vizita Prințului Charles, un mare prieten și admirator al României, reprezintă celebrarea forței legăturilor dintre cele două țări.

„Cred că acesta este mesajul principal: că vizita Alteței Sale reprezintă celebrarea modalităților, de o diversitate imensă, prin care oamenii și organizațiile din România și Marea Britanie colaborează pentru a face lucruri bune”, preciza Brummell.

Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, se află în vizită oficială în România în perioada 29-31 martie. Miercuri el a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, și Prințul Charles au discutat, miercuri, în cadrul convorbirilor desfășurate la Palatul Cotroceni, despre dezvoltarea și aprofundarea relației de Parteneriat Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii, dar și despre ampla activitate caritabilă desfășurată în țara noastră de ASR Prințul de Wales.