Probabilitatea unui fenomen El Nino la sfârşitul anului se apropie de 100%

Probabilitatea unui fenomen El Nino, grav episod meteorologic ce se manifestă prin secetă şi inundaţii, a urcat la 80% pentru sfârşitul anului, a anunţat, joi, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), structură a ONU cu sediul a Geneva.

26 iun. 2014, 12:54
Probabilitatea unui fenomen El Nino la sfârşitul anului se apropie de 100%

Lumea trebuie să se pregătească pentru un nou episod El Nino pentru că probabilitatea ca el să apară este de 60% în iunie-august şi de 75-80% în perioada octombrie-decembrie„, a precizat OMM în buletinul său de informaţii, informează Agerpres.

„Multe guverne au început deja să se pregătească pentru apariţia lui El Nino”, arată OMM, adăugând că specialiştii se aşteaptă ca intensitatea lui să fie „moderată”, şi nu „slabă” sau „puternică”.

El Nino este un fenomen meteorologic cu „o influenţă majoră” asupra climei mondiale, aminteşte OMM. Fenomenul, care se manifestă prin creşterea temperaturii Oceanului Pacific şi mari perturbaţii atmosferice, apare „o dată la doi-şapte ani”, potrivit OMM. Ultimul episod datează din 2009-2010.

S-a constatat că temperaturile din Pacificul tropical au crescut recent, „atingând niveluri ce corespund unei anomalii El Nino de intensitate slabă”. Pacificul tropical „ar urma să se încălzească în lunile următoare, vârful fiind aşteptat în trimestrul al patrulea”. Specialiştii aşteaptă ca fenomenul „să atingă apogeul în trimestrul al patrulea, urmând să persiste până în primele luni ale lui 2015 şi apoi să se stingă”.

Organizaţia franceză FranceAgriMer a lansat în iunie un avertisment în privinţa posibilelor „efecte devastatoare” ale fenomenului El Nino asupra recoltelor de grâu din Australia.