Probleme cu chemarea la revizie a autoturismelor cu airbaguri Takata

Chemarea la revizie a airbag-urilor produse de Takata, care este posibil să vizeze 65 milioane de autovehicule din SUA, pare intrată în haos din cauza lipsei de componente necesare pentru reparații și a rezistenței producătorilor de a accepta periculozitatea tuturor airbagurilor, relatează agenția EFE.

05 iun. 2016, 08:40
Probleme cu chemarea la revizie a autoturismelor cu airbaguri Takata

Joia trecută, Agenția Americană pentru Siguranța Traficului din Statele Unite (NHTSA) a identificat General Motors (GM), Volkswagen (VW), Ford, Daimler Vans, BMW, Jaguar Land Rover și Mercedes Benz ca fiind mărcile afectate de ultimul val de chemări revizie.

În total, 4,4 milioane de autovehicule ale acestor șapte producători au fost astfel adăugate la „interminabila” listă cu autovehicule din SUA care au fost echipate cu airbaguri defecte de la compania japoneză Takata.

Producătorii cei mai afectați sunt GM și Ford, fiecare cu circa 1,9 milioane autovehicule afectate.

De asemenea, Grupul Volkswagen are 217.000 autovehicule afectate, Mercedes-Benz 199.705, BMW 91.806, Jaguar Land Rover 54.350 și Daimler Vans 5.100.

Aceste 4,4 milioane de autovehicule sunt incluse în extinderea reviziei anunțate pe 4 mai de autoritățile americane și care implică între 35 și 40 milioane de autovehicule.

La începutul lunii trecute, NHTSA s-a limitat la a anunța extinderea reviziei, fără a dezvălui numele mărcilor afectate. De atunci, producătorii și modelele vizate sunt anunțate periodic.

Anterior, în 2015, Takata a fost obligată să cheme la revizie 28,5 milioane autovehicule din cauza aceluiași defect al airbagurilor.

Pentru a adăuga mai multă confuzie unei situații haotice, un raport al Senatului american dezvăluie că Fiat Chrysler (FCA), Mitsubishi, Toyota și Volkswagen continuă să vândă autovehicule ce au instalate airbaguri cu defecte de la Takata.

Conform raportului Comitetului pentru Comerț, Știință și Transport din Senat, NHTSA a autorizat vânzarea de autovehicule cu airbaguri Takata deoarece pericolul de explozie este pe termen lung și până în 2018 aceste sisteme defecte vor fi înlocuite.

Dar, autorul raportului, senatorul democrat Bill Nelson, a subliniat că este „‘de nescuzat” faptul că producătorii nu sunt obligați de lege să le spună cumpărătorilor că autovehiculele pe care le vând au airbaguri cu defecte de la Takata.

Dar nici Nelson nu a fost capabil să-i convingă pe toți producătorii să îi spună care dintre modelele pe care le au la vânzare sunt echipate cu airbaguri Takata.

Conform raportului, numai Mitsubishi și Grupul Volkswagen au identificat modelele: Mitsubishi i-MiEV 2016 și 2017, Volkswagen CC 2016, Audi TT 2016 și Audi R8 2017.

Potrivit Agerpres, alți doi senatori, Richard Blumenthal și Ed Markey, au semnalat într-un comunicat că „este cenzură și posibil ilegal ca producătorii să-i trimită acasă pe americani în autovehicule noi care sunt echipate cu aceeași bombă cu ceas care a provocat răniri și decese”.

„Este o încercare nerușinată de eludare a legii federale care interzice concesionarilor să vândă autovehicule noi vizate de o chemare la revizie, fără a le repara”, au adăugat cei doi senatori democrați.

Dar producătorii văd situația total diferit. Pentru ei, neobișnuita dimensiune a chemării la revizie, circa 65 milioane autovehicule numai în SUA, face imposibilă deținerea componentelor necesare pentru repararea în același timp a tuturor airbagurilor defecte, motiv pentru care reparațiile trebuie ierarhizate.

Și, ceea ce este cel mai important, nu sunt de acord că sunt periculoase toate airbagurile Takata, produse cu nitrat de amoniu, componentă care, cu trecerea timpului, din cauza temperaturilor ridicate și a umidității, se deteriorează și provoacă explozie în momentul activării.

Autoritățile americane au relaționat defectul cu 13 decese și peste o sută de răniți în țară.