Probleme tehnice în spaţiu. S-a defectat un computer de pe Staţia Spaţială Internaţională

Un computer de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) a cedat marţi în urma unei erori de software, a anunţat Agenţia spaţială rusă Roskosmos.

06 nov. 2018, 17:47
Probleme tehnice în spaţiu. S-a defectat un computer de pe Staţia Spaţială Internaţională

Defecţiunea nu afectează celelalte componente din cadrul aparaturii de pe ISS, a precizat agenţia. ”Această eroare nu afectează activitatea ISS”, a anunţat Roscomos.

Însă computerul este necesar pentru andocarea unei navete fără echipaj uman care urmează să ajungă la ISS la jumătatea lunii noiembrie.

Computerul afectat va fi repornit joi.

Roskosmos nu a oferit alte detalii cu privire la eroarea de software, însă a precizat că nu este necesară înlocuirea computerului.

În prezent, la bordul ISS se află doar trei persoane: primul comandant de naţionalitate germană, astronautul Alexander Gerst, astronauta americană Serena Aunon-Chancellor şi cosmonautul rus Sergei Prokopyev. Toţi trei se află la bordul ISS din luna iunie.

Luna trecută, misiunea rachetei Soyuz lansată spre ISS cu doi astronauţi la bord, cosmonautul rus Alexei Ovchinin şi astronautul american Nick Hague, a eşuat, cei doi fiind nevoiţi să să aterizeze de urgenţă, la 11 octombrie, la scurt timp după lansare. Eşuarea misiunii a fost cauzată de o defecţiune a unui senzor ”deformat” în timpul asamblării aparatului de zbor pe cosmodromul din Kazahstan, conform concluziei comisiei ruse de anchetă a incidentului.