„Procesarea Semnalelor”, o nouă carte semnată de Rectorul Universităţii Hyperion

Rectorul Universității Hyperion, prof. univ. dr. Sever Spânulescu, se pregătește să-și lanseze o nouă carte – „Procesarea Semnalelor" din domeniul științelor inginerești. Lucrarea a apărut în primul rând ca o nevoie actuală a studenților care studiază la facultățile de profil (fizică, automatică, electrotehnică, electronică, tehnologia informaţiei) datorită evoluției tehnologice rapide și a schimbărilor la nivelul teoriei și procesării semnalelor.

RomaniaTV.net
08 feb. 2017, 15:49
„Procesarea Semnalelor”, o nouă carte semnată de Rectorul Universităţii Hyperion

Încă de la apariţie, „Teoria Informaţiei” a devenit o componentă fundamentală a multor ştiinţe inginereşti şi diversele ramuri ale acesteia sunt predate în majoritatea marilor universităţi. Progresul foarte accelerat al tehnologiilor a devenit posibil tocmai datorită aplicaţiilor derivate din teoria matematică a procesării informaţiei şi semnalelor, şi din fizica fenomenelor electromagnetice implicate. La ora actuală, computerizarea generalizată implică algoritmi deosebit de complecşi, care uneori nu pot fi înţeleşi nici măcar de la exterior fără cunoaşterea acestor fundamente. De aceea, deşi înţelegerea detaliilor matematice şi fizice ale domeniului este destul de dificilă, este esenţial ca ele să vină ca o completare şi aplicare firească a cursurilor de analiză şi matematici speciale studiate în primii ani ai facultăţilor tehnice.

Disciplina Procesarea Semnalelor” are o tradiţie îndelungată şi în Universitatea Hyperion, şi împreună cu „Teoria sistemelor” completează pregătirea teoretică a viitorilor ingineri şi fizicieni, asigurându-le competitivitatea într-un domeniu cu mare dinamică şi importanță socială„, susține autorul.

Cartea „Procesarea semnalelor„, apărută acum la Editura Victor, „prezintă într-o manieră cursivă şi accesibilă, atât bazele matematice, cât şi o serie de aplicaţii de vârf, condensate într-un volum limitat rezonabil la programa analitică a unui singur semestru, acoperind totuşi esenţialul necesar unor viitoare abordări de mare specialitate în temele de cercetare, proiectare și dezvoltare pe care absolvenţii le vor întâlni în carieră„, completează prof. univ. dr. Sever Spânulescu.

Pe parcursul lucrării sunt date o serie de exemple de programe pentru implementarea formulelor demonstrate, scrise într-un limbaj intuitiv (Wolfram Mathematica) al căror algoritm este uşor de parcurs şi de adaptat în alte limbaje de programare. Acestea explică suplimentar, intuitiv şi concret, demonstraţiile matematice, ajută la fixarea lor şi încurajează experimente proprii ale cursantului. Sunt incluse de asemenea şi o serie de contribuţii originale ale autorului, precum şi altele care reflectă starea actuală a cercetărilor în domeniu, simplificate didactic.