Procesiuni în toate lumea, în Vinerea Mare. Zeci de tineri s-au lăsat răstigniţi VIDEO

Credincioşii din întreaga lume au ţinut să marcheze Vinerea Mare, ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost crucificat. Mii de creştini au refăcut Drumul Crucii la Ierusalim, iar în Filipine mai mulţi tineri s-au lăsat răstigniţi, în numele credinţei.

18 apr. 2014, 15:56
Procesiuni în toate lumea, în Vinerea Mare. Zeci de tineri s-au lăsat răstigniţi VIDEO

Ca în fiecare an, de Paşte, creştini veniţi din toate colţurile lumii au refăcut Drumul Crucii la Ierusalim, pe deja binecunoscuta „Via Dolorosa”, potrivit România TV. Ei au urmat întocmai drumul pe care l-ar fi parcurs Iisus în ziua răstignirii, întreaga procesiune culminând la Biserica Sfântului Mormânt. Aici, cred creştinii, că a fost răstignit Mântuitorul.

În Filipine, bastionul catolicismului în Asia, creştinii au dus la capăt ritualuri extreme, ca să-şi demonstreze credinţa şi să obţină iertarea păcatelor. Pe străzile din San Fernando, sute de oameni s-au autoflagelat sau i-au lăsat pe alţii să-i lovească. Apoi, câţiva tineri au purtat pe umeri cruci din lemn, repunând în scenă ultimele ore din viaţa lui Iisus.

La finalul procesiunii, câţiva tineri chiar au fost răstigniţi, prin picioarele şi mâinile lor trecând piroane de şapte centimetri. Deşi Biserica Catolică le dezaprobă, aceste obiceiuri durează de zeci de ani în Filipine şi atrag anual mii de turişti.

În nordul oraşului indian Chandigarh, catolicii devotaţi participă la procesiunea pentru a marca Vinerea Mare în jurul bisericii prin rugăciune, potrivi Agerpres.

Pe întreg cuprinsul Spaniei au loc sute de procesiuni pentru a marca Săptămâna Mare, manifestări care atrag anual mii de vizitatori. În Balmaseda, localnicii basci au refăcut joi scena „Cinei cea de taină”, în timp ce în Malaga bărbaţi îmbrăcaţi în uniforme reprezentând soldaţi din legiunile romane poartă statuia „Hristos din Mena” cu prilejul ceremoniei dedicate procesiunii frăţeşti „Mena”.

În nordul Angliei, un grup de pelerini poartă cruci în timpul pelerinajului de la Northern Cross la Insula Sfântă în Northumbria, procesiune ce se desfăşoară de mai bine de trei decenii în timpul Săptămânii Mari către Insula Sfântă, traversând ţinuturile nordice şi graniţele Scoţiei.

Procesiunea „Za Krizem” din Jelsa, insula croată Hvar, îl are în acest an în centrul atenţiei pe croatul Luka Belic, cel care va purta crucea în timpul acestei ceremonii organizată de peste cinci secole în fiecare joi dinaintea Sfintelor Paşti. Ceremonia marchează identitatea culturală şi religioasă a comunităţii locale. Procesiunea se întinde pe 25 de kilometri, fiind străbătute şase sate, iar în fiecare sat are loc o oprire la biserica locală unde este organizată o slujbă.

În Bensheim, la sud-vest de Frankfurt, membri ai comunităţii italiene iau parte la refacerea scenei Crucificării în Vinerea Mare, unde anual mii de curioşi privesc piesa pusă în scenă de aproximativ 100 de actori.

În Nicaragua, un actor întruchipând rolul lui Iisus Hristos a purtat joi Sfânta Cruce, fiind flancat de soldaţi îmbrăcaţi în vestimentaţie asemănătoare celei a militarilor romani.