Procesul soţilor Ceauşescu s-ar putea redeschide

Soţul Zoiei Ceauşescu, Mircea Oprean vrea să redeschidă procesul prin care socrii săi, Nicolae şi Elena au fost executaţi. Într-un interviu exclusiv acordat reporterilor Observator, Oprean a mărturisit că se gândeşte demult la faptul că soţii Ceauşescu nu au avut parte de un proces în adevăratul sens al cuvântului.

02 nov. 2014, 05:32
Procesul soţilor Ceauşescu s-ar putea redeschide

Soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte pe 25 decembrie 1989, în garnizoana din Târgovişte. Verdictul s-a dat după mai puţin de o oră şi jumătate.

Soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în mare secret, aici în cimitirul Ghencea Civil. Nicolae Ceauşescu avea mormântul chiar pe o alee. Urmaşii lor au cerut în instanţă, să se demonstreze că sunt îngropaţi aici. După ani lungi de procese, judecătorii au aprobat deshumarea lor, în urmă cu patru ani. Atunci s-au luat probe ADN iar expertizele au arătat că într-adevăr cei doi au fost inmormântaţi aici. 

Ginerele lui CEAUŞESCU a câştigat în instanţă contravaloarea bunurilor confiscate după Revoluţie

Acum, Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu se gândeşte ca judecătorii să stabilească dacă socrii săi au avut parte de un proces echitabil.

Procurorul care i-a anchetat pe soţii Ceauşescu a recunoscut cu ani în urmă, că s-au făcut şi greşeli la proces.

Mircea Oprean a câştigat de curând 20.000 de euro drept despăgubiri pentru bunurile care i-au fost luate din casă, în 1990, când a fost arestat cu soţia sa, Zoia. Valentin Ceauşescu are şi el un proces câştigat, cel privind tablourile confiscate ale familiei.