Procuror: Avionul prăbuşit în Apuseni nu avea CUTIE NEAGRĂ

Avionul prăbuşit în Munţii Apuseni nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord, care vor fi examinate de anchetatori, iar investigaţia în acest caz va dura câteva luni, pentru realizarea raportului Autorităţii Aeronautice, afirmă procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.

21 ian. 2014, 17:25
Procuror: Avionul prăbuşit în Apuseni nu avea CUTIE NEAGRĂ

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi seară, că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată, potrivit Mediafax.

Au fost ridicate mijloace materiale de probe care au fost sigilate şi urmează să fie supuse expertizei şi în continuare a fost asigurat locul accidentului pentru eventuale nevoi de cercetare mai departe şi pentru recuperarea aeronavei avariate. Aeronava a rămas la faţa locului fiindcă este greu de recuperat, deoarece a fost vizibilitate redusă, a plouat şi ar fi fost dificil să vină acolo un elicopter pentru a o putea extrage din pădure”, a afirmat procurorul Augustin Lazăr.

CITEŞTE ŞI: Accidentul din Apuseni – IGPR: Sistemul de localizare a terminalelor GSM e autorizat doar în cauze penale

El a adăugat că în perioada următoare vor fi interpretate mijloacele materiale de probă pentru a se putea clarifica un mecanism al producerii accidentului.

Întrebat dacă printre probele ridicate se află şi cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.

Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul„, a afirmat Lazăr.

Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr a răspuns că aşa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

Procurorul a adăugat că aeronava este păzită de efective de jandarmi, iar în zilele următoare ancheta va continua la faţa locului dacă inspectorii aeronautici vor dori să clarifice anumite aspecte. Epava avionului va fi luată când vremea va permite acest lucru şi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.

Vezi şi: Studenta care a murit în tragedia aviatică din Apuseni nu trebuia să se afle în avion