Procuror din Teleorman, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Un procuror de la Parchetul Tribunalului Teleorman a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la rudele unui bărbat arestat pentru tentativă de omor, decizia instanţei nefiind definitivă.

24 mai 2017, 13:52
Procuror din Teleorman, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Decizia judecătorilor a fost luată marţi, după trei amânări de pronunţare.

Potrivit DNA, procurorul Traian Eduard Nedelcuţă a cerut 10.000 de euro, din care a primit 2.000, pentru a ajuta un inculpat pentru tentativă de omor să fie cercetat pentru o infracţiune mai puţin gravă. Banii au fost primiţi prin intermediul unei grefiere care a recunoscut faptele.

Citeşte şi Un român a fost condamnat la ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ, în Cambodgia, pentru trafic cu droguri

În iulie 2016, Nedelcuţă a fost trimis în judecată după ce, în luna mai a anului 2014, prin intermediul grefierei Mioara Damiana Costache, a acceptat să primească 10.000 euro de la rudele unei persoane cercetate într-un dosar de tentativă de omor pe care-l instrumenta.

„Pentru aceşti bani, magistratul ar fi fost de acord să obţină o situaţie juridică favorabilă rudei denunţătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor într-o infracţiune cu limite de pedeapsa mai mici – loviri sau alte violente sau vătămare corporală”, menţionează DNA.

Anchetatorii susţin că procurorul Traian Eduard Nedelcuţă a primit efectiv, prin intermediul grefierei, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obţine de la medicul legist un certificat medico-legal care să ateste că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viaţa victimei. Întrucât nu a reuşit să îl convingă pe medicul legist să elibereze un astfel de document, magistratul a restituit banii rudelor persoanei anchetate, tot prin intermediul grefierei. Ulterior, cei care au dat banii l-au denunţat pe procuror la DNA.

Chemată la audieri, grefiera care a intermediat relaţiile dintre procuror şi rudele persoanei cercetate pentru tentativă de omor a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare şi dare de mită şi complicitate la trafic şi cumpărare de influenţă.

Citeşte şi Cristi Borcea, audiat în dosarul „Mită pentru judecătoare”. Declaraţii BOMBĂ

„În prezenţa apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina să, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate precum şi cu formă de executare a acesteia, respectiv trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani”, mai precizează DNA.

Traian Eduard Nedelcuţă a fost suspendat din postul de procuror odată cu trimiterea sa în judecată.