Procurori: Mai mulţi inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta organizarea concursului „Arhimede”

Mai mulţi inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta organizarea concursului Arhimede fără emiterea unor acte contabile şi în condiţiile în care acesta nu era trecut în calendarul activităţilor Ministerului Educaţiei pentru 2014 ca activitate şcolară sau extraşcolară, potrivit Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

27 mai 2015, 15:32
Procurori: Mai mulţi inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta organizarea concursului „Arhimede”

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti au pus sub învinuire, în 6 mai, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese, în legătură cu organizarea şi desfăşurarea concursului şcolar Arhimede, prejudiciul produs fiind estimat la 3,14 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Potrivit ordonanţei de punere sub învinuire, unii inspectori şcolari ar fi primit mită pentru a accepta derularea contra cost şi fără emiterea unor acte contabile a concursurilor şcolare organizat de Asociaţia Arhimede.

Faţă de aspectele privind derularea contra cost şi fără emiterea unor acte contabile a concursului în cadrul unităţilor de învăţământ, există indicii că acestea sunt cunoscute de reprezentanţii inspectoratelor şcolare şi acceptate, în schimbul unor sume de bani cu titlu de mită, iar profesorii corectori şi cadrele didactice ai căror elevi obţin punctaj maxim beneficiază de eliberarea unor diplome care sunt utilizate la întocmirea dosarelor pentru gradaţiile de merit„, se arată în documentul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii mai arată că, în calendarul activităţilor educative regionale şi intrajudeţene şi calendarul activităţilor educative naţionale pentru 2014, întocmite de Ministerul Educaţiei, concursul Arhimede „nu figurează menţionat nici ca activitate şcolară şi nici extraşcolară”.

Mai mult, Asociaţia Arhimede organiza concursuri şcolare profitând de dorinţa elevilor de perfecţionare, iar cursanţii erau „îndrumaţi” să cumpere culegeri şi cursuri neavizate de Ministerul Educaţiei pentru a putea participa la cursuri, potrivit procurorilor. Pentru a realiza acest scop, notează în continuare anchetatorii, „persoanele implicate au cooptat în această activitate şi o editură pentru a edita diferite materiale didactice (culegeri, cursuri, etc.) neavizate de Ministerul Educaţiei Naţionale„.

Pe data de 19 mai, procurorii şi poliţiştii au făcut 80 de percheziţii în Capitală şi judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, 48 de persoane, majoritatea cadre didactice, fiind duse la audieri şi ulterior puse sub învinuire.

Anchetatorii au făcut atunci percheziţii, printre altele, la Asociaţia Arhimede, colegiile naţionale „Mihai Viteazul”, „Spiru Haret” şi „Aurel Vlaicu”, Liceul Teoretic „Ştefan Odobleja” şi Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”, din Capitală, dar şi la Şcoala Spectrum şi la Centrul Educaţional „Rainbow Kinder Campus” din Constanţa, care aparţine unei societăţi controlate de Codruţa Constantinescu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, şi de fina acesteia.