Procurori: Alina Bica A GRĂBIT CLASAREA dosarului lui Horia Simu. Mita a primit-o ACASĂ

Alina Bica este acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu într-un nou dosar de corupţie aflat pe rolul DNA. Reţinută marţi pentru 24 de ore, Alina Bica a fost eliberată din arest după expirarea ordonanţei de reţinere, dar urmează să afle dacă pe numele său va fi emis un nou mandat de arestare, la cererea procurorilor anticorupţie, care o acuză în referatul înaintat instanţei că ar fi grăbit clasarea dosarului omului de afaceri Horia Simu făcând presiuni asupra judecătorului de caz.

02 sept. 2015, 09:36
Procurori: Alina Bica A GRĂBIT CLASAREA dosarului lui Horia Simu. Mita a primit-o ACASĂ

Alina Bica a făcut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspecției Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesoluționate, deși o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostei șefe a DIICOT, scrie Agerpres.

Primele presiuni ar fi fost exercitate în iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activități ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, deținută de el.

„După câteva zile, la sfârșitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri și acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atenția asupra dosarului Cuprom care este vechi și pe un ton ridicat i-a solicitat să soluționeze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspecției Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului și clasarea în data de 09.07.2014”, se precizează în referat.

În urma verificărilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat că în anul 2014 nu a existat niciun control al Inspecției Judiciare care să vizeze dosarele vechi nesoluționate de DIICOT. „În plus, niciun control și nicio monitorizare nu justifică și nu oferă legitimitate unei soluții dispusă într-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmărit, în realitate, exclusiv impunerea unei soluții de clasare”, au concluzionat procurorii anticorupție.

După ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzând să cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit același pretext pentru obținerea rapidă a clasării. Procurorul care a primit dosarul a declarat că nu a analizat probele deja administrate și nu a verificat stadiul acestora, motivând că a dat soluția de clasare „deoarece s-a pus problema să scoatem cauzele vechi, căci urma să aibă loc un control al Inspecției Judiciare”.

„Demersurile numitei Bica Alina Mihaela au fost derulate pentru beneficiarul real al mituitorului Simu Horia și finalmente în folosul său bănesc necuvenit, în condițiile în care în 2014 ambilor procurori le-a solicitat explicit să soluționeze dosarul motivând controlul inspecției, iar acest fapt nu era real. Totodată, soluția de clasare are natura unui folos necuvenit pentru persoana cercetată, în condițiile în care nu se putea dispune în absența probei administrate și în absența unei dispoziții de revenire asupra probei privind comisia rogatorie”, se mai arată în referat.

A primit mita ACASĂ

Potrivit referatului, din denunţul lui Florentin Mihăilescu reiese că Alina Bica i-ar fi solicitat să îl contacteze pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, care „îi dăduse în prealabil acesteia un mesaj telefonic de salut în legătură cu dosarul numitului Simu Horia”. „Conform probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale este cert că primirea sumei de 17.500 euro de către numita Bica Alina Mihaela a fost realizată la data de 8.11.2014, când Mihăilescu Ionuţ Florentin s-a întâlnit cu Bica Alina Mihaela la locuinţa acesteia şi i-a remis banii„, arată  procurorii în referatul pe baza căruia au solicitat arestarea preventivă a Alinei Bica.

Pe 8 noiembrie 2014, Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu au avut, potrivit procurorilor, mai multe discuţii telefonice pe tema banilor, iar acestea au fost urmate de deplasarea lui Mihăilescu la locuinţa acesteia, unde i-ar fi dat banii.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost reținută marți de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu. În același dosar a fost reținut Șerban Pop, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită. Cei doi urmau să afle miercuri dacă pe numele lor se vor emite mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistență juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă și suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunțător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop.

DNA susține că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Șerban Pop în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Șerban Pop și Alina Bica au fost prezentați marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.