Toţi procurorii de la DNA Ploieşti, printre care Mircea Negulescu şi Lucian Onea, urmăriţi penal

Toţi procurorii unităţii de elită a DNA Ploieşti au fost audiaţi, joi, la Parchetul General, pe numele lor fiind începută urmărirea penală. Printre aceştia, se numără Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

10 ian. 2019, 06:59
Toţi procurorii de la DNA Ploieşti, printre care Mircea Negulescu şi Lucian Onea, urmăriţi penal

UPDATE: Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut CSM revocarea lui Lucian Onea din funcţia de procuror din cadrul Serviciul Teritorial Ploiești.

DNA cere revocarea lui Lucian Onea din funcţia de procuror

UPDATE: Toţi procurorii de la DNA Ploieşti au fost chemați la Parchetul General, unde au fost audiaţi şi unde li s-a comunicat începerea urmărilri penale pe numele lor. Totodată, anchetatorii au extins urmărirea penală şi pe numele controversaţilor procurori Lucian Onea şi Mircea Negulescu, după plângerile depuse de politicianul Vlad Cosma. Negulescu va mai fi cercetat, potrivit unor surse România TV, pentru trafic de influență și folosirea funcției pentru favoruri sexuale.

Ştirea iniţială:

Dosarele în care sunt citaţi cei cinci sunt deschise după ce fraţii Cosma au acuzat mai mulţi procurori de la DNA Ploieşti de presiuni şi de folosirea unor tehnici de anchetă ilegale în instrumentarea dosarelor.

Astfel, Mircea Negulescu şi Lucian Onea vor da din nou explicaţii în faţa procurorilor. Alături de cei doi vor fi audiaţi şi Alfred Savu, Giluela Diaconu, Cerasela Răileanu. Tot la audieri vor ajunge şi trei poliţişti judiciari, unul dintre ei e cel care l-a legat la ochi pe Vlad Cosma, în momentul în care aştepta la audieri.

Potrivit unor surse RomaniaTV.net, procurorii Parchetului General urmează să extindă cercetarea penală pe numele lui Lucian Onea și Mircea Negulescu. Aceştia vor fi acuzaţi de abuz în serviciu.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, între care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă sau abuz în serviciu.

Vlad Cosma, dezvăluiri incendiare: Portocală voia să bage la puşcărie generali SRI şi judecători

Mircea Negulescu mai este cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului şi complicitate la represiunea nedreaptă, iar Lucian Onea, pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă.

În martie 2018, Instanţa a decis rejudecarea dosarului în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare. Ei erau acuzaţi de procurorii DNA că ar fi primit de la administratorii unor firme aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar era Consiliul Judeţean. Decizia de rejudecare a procesului a fost luată de Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

În iunie 2018, Vlad Cosma a anunţat că îşi retrage denunţul şi declaraţiile date anterior în dosarul privind finanţarea ilegală a clubului Asesoft Ploieşti, în care sunt judecaţi Sebastian Ghiţă şi fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu. În cadrul audierii, Cosma le-a spus magistraţilor că declaraţiile sale şi denunţul date la urmărirea penală au fost redactate de către procurorul Mircea Negulescu, iar la instanţa de fond a fost „păzit” de un poliţist, care i-a dictat ce să spună.

„Nu îmi menţin niciuna din cele trei declaraţii. Nu îmi mai menţin denunţul. Denunţul a fost invenţia procurorului Mircea Negulescu. La sfârşitul lunii aprilie – începutul mai 2015, prin mai multe metode, procurorul Mircea Negulescu de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a încercat să mă determine, şi a reuşit, să semnez mai multe declaraţii de martor protejat, inclusiv denunţuri, care ulterior au fost declinate la DNA Ploieşti. În acea perioadă am semnat 4-5 declaraţii. Acest denunţ a fost dictat şi redactat de Negulescu şi de poliţistul judiciar Mihai Iordache. Mi s-a acordat fictiv statutul de martor protejat (…) Mircea Negulescu mi-a spus că are nevoie de aceste declaraţii, pentru că eu, având calitatea de deputat, aş fi un martor credibil în faţa instanţelor”, declara Vlad Cosma.

Controlul judiciar pentru procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, prelungit

El a precizat că în aprilie-mai 2015 a fost chemat de Negulescu la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, atât direct, cât şi prin intermediul lui Răzvan Alexe, pentru a da declaraţii în dosarul Ghiţă-Bădescu.

Vlad Cosma a susţinut că a fost obligat de procurorul Negulescu să depună un denunţ împotriva lui Sebastian Ghiţă.

„La Parchetul General am depus o conversaţie din 27 aprilie 2015, dintre Mircea Negulescu şi Răzvan Alexe, din care rezultă că Negulescu îi solicita lui Răzvan Alexe să mă determine să fiu audiat cu identitate protejată, pentru a confirma cu nume o situaţie de fapt în această cauză. Eu nu am făcut acest denunţ de bună voie, nu am cerut să mi se acorde statutul de martor cu identitate protejată, nu am beneficiat de reduceri de pedeapsă. Când mi s-a solicitat de către Negulescu să semnez denunţul în acest dosar, lângă mine se afla şi Răzvan Alexe, care ulterior a primit şi el statutul de martor cu identitate protejată şi i-a fost dictat şi lui un denunţ. Ulterior, am fost chemat la sediul DNA Ploieşti, unde am fost audiat ca martor cu identitate protejată de către procurorul Deaconu Giluela şi un ofiţer de poliţie judiciară – Florea Gabriela, care au transcris denunţul dat la PCA Ploieşti, fără să fiu întrebat dacă susţin sau cunosc cele menţionate anterior. Pur şi simplu au fost copiate după denunţul de la PCA Ploieşti”, a spus Vlad Cosma.

Acesta a precizat că în anul 2016 procurorul Deaconu Giluela de la DNA Ploieşti l-a anunţat că trebuie să meargă la Instanţa supremă, pentru a fi audiat în dosarul lui Ghiţă, iar în timpul declaraţiei din instanţă a fost „păzit” de un poliţist.

„I-am spus doamnei procuror că refuz să susţin declaraţia şi că nu doresc să merg la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, moment în care a intervenit procurorul Lucian Onea, care mi-a spus pe un ton ameninţător că trebuie să merg şi că nu am ce să fac. Ţinând cont de starea de constrângere psihică la care am fost supus timp de doi ani, eu şi membrii familiei mele, am acceptat să vin în instanţă, unde am fost escortat de poliţista Florea Gabriela. În drum spre Bucureşti, i-am spus că nu doresc să susţin declaraţia, dânsa a continuat în maşină să îmi spună declaraţia pe care trebuia să o recit la ÎCCJ. Când am ajuns în instanţă, i-am spus încă o dată că nu doresc să dau declaraţie, iar ea l-a sunat pe Onea şi a primit indicaţii precise să stea cu mine în camera unde eram audiat prin videoconferinţă. Florea Gabriela a continuat să mă înveţe ceea ce trebuia să susţin în timpul audierii. Când a început audiere mea, doamna poliţist Florea Gabriela s-a ferit de camera video, pentru a nu se vedea că îmi dictează declaraţia. Ea mi-a şoptit şi gesticulat cum să răspund la întrebările adresate din sala de judecată. Am reuşit în acele clipe să pozez situaţia în care mă aflam. Vă pot pune la dispoziţie poza (…) Când am răspuns la întrebări eram păzit pentru a spune ceea ce doreau procurorii”, a explicat Vlad Cosma.

Lucian Onea şi Mircea Negulescu, suspendaţi din magistratură după ce miercuri fuseseră reinstalaţi UPDATE

El a afirmat că, în momentul în care a dat declaraţia la ÎCCJ, uşa încăperii în care se afla a fost în permanenţă deschisă, pentru ca următorul martor – Răzvan Alexe – să audă declaraţiile.

„Cu ocazia audierii de către instanţa de fond, am încercat să nu mint şi să nu răspund cum eram instruit. De la DNA Ploieşti ne obligau ca, în cel mai rău caz, la întrebările adresate de instanţă să răspundem că nu putem da detalii. La instanţa de fond am declarat ce mi-a trecut prin cap, ca să scap de starea de ameninţare la care eram supus”, a mai spus Vlad Cosma.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 24 septembrie, când martorul Răzvan Alexe va fi adus cu mandat.

În septembrie 2017, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani.