Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem după farsa cu tabloul Picasso

Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire şi favorizarea făptuitorului, după ce a apărut informaţia că în cazul tabloului Picasso, găsit în judeţul Tulcea, ar fi vorba de o farsă.

RomaniaTV.net
21 nov. 2018, 09:19
Procurorii DIICOT au deschis un dosar penal in rem după farsa cu tabloul Picasso

Urmează ca procurorii să dispună efectuarea unei expertize a pânzei găsite de scriitoarea Mira Feticu, care va fi şi ea chemată la audieri, au precizat pentru AGERPRES, oficiali din DIICOT.

O scriitoare de origine română afirmă că, în urma unei scrisori anonime, ar fi găsit una dintre pânzele furate de nişte români, în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Cap de arlechin, a lui Picasso. Ulterior s-a descoperit că „descoperirea” a fost o farsă pusă la punct o companie de teatru din Belgia, care a încercat să-şi promoveze ultima piesă.

Producătorii belgieni ar fi îngropat la sfârşitul lunii o copie a picturii „Tête dArlequin” în apropiere de Tulcea, după care au trimis şase scrisori anonime, trei în România şi trei în Olanda, potrivit Digi24, care citează televiziunea de stat olandeză. Dintre cele şase scrisori, doar Mira Feticu a căzut în capcană şi a mers în căutarea tabloului, care în urmă cu şapte ani era furat alături de alte capodopere dintr-un muzeu din Rotterdam.

Producătorii de teatru şi-ar fi anunţat printr-un e-mail toate persoanele la care au ajuns scrisorile în care au explicat că farsa este inspirată din piesa de teatru „Copia adevărată”, care a avut premiera joi, la Anvers. Potrivit televiziunii belgiene, personajul principal al piesei este un falsificator de tablouri.