Procurorii Elena Matieşescu şi Ion Alexandru, în linie directă pentru funcţii de conducere în DNA

Procurorii Elena Matieşescu şi Ion Alexandru susţin, luni, interviurile în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţii de conducere în Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), informează Agerpres.

27 oct. 2013, 09:15
Procurorii Elena Matieşescu şi Ion Alexandru, în linie directă pentru funcţii de conducere în DNA

La 3 octombrie, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a transmis CSM propunerea de numire la DNA a Elenei Cristina Matieşescu ca şef la Secţia judiciară penală şi a generalului-maior magistrat Ion Alexandru – ca şef la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

La 8 octombrie, CSM a stabilit calendarul de avizare a acestor propuneri. Potrivit calendarului, în perioada 8-25 octombrie au fost puse în dezbatere publică proiectele de management şi au fost făcute verificărilor asupra candidaturilor; pe 25 octombrie s-au analizat rezultatelor demersului anterior, în 28 octombrie – intervievarea candidaţilor, iar la 29 octombrie – transmiterea avizelor către ministrul Justiţiei.

Cei doi procurori au la dispoziţie pentru prezentarea proiectului de management aproximativ 30 de minute, iar pentru întrebările şi răspunsurile membrilor CSM – 75 de minute.

Potrivit Legii 303/2004, procurorii şefi de secţie din DNA sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Iniţial, luni erau programaţi pentru susţinerea interviurilor şi procurorii propuşi pentru şefia Secţiei de combatere a corupţiei din DNA, respectiv Iuliana Bendeac – pentru procuror şef şi Ioan Cerbu – pentru procuror şef adjunct. Însă aceste două propuneri au fost retrase, iar ministrul Justiţiei a făcut alte nominalizări: Gheorghe Popovici ca şef de secţie şi Dănuţ Volintiru ca adjunct.

 

VEZI SI:

CSM: Calendarul avizării noilor propuneri pentru DNA, stabilit în 15 octombrie