Procurorii investighează un caz de fraudă cu fonduri europene în care este implicat ginerele lui Viktor Orban

Procurorii ungari au deschis o anchetă vizând proiecte finanţate de Uniunea Europeană şi investigate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), derulate de o companie care a fost condusă de ginerele premierului Viktor Orban, informează Reuters, preluată de News.ro.

RomaniaTV.net
08 feb. 2018, 14:38
Procurorii investighează un caz de fraudă cu fonduri europene în care este implicat ginerele lui Viktor Orban

Proiectele, prin care s-a modernizat iluminatul electric în mai multe oraşe, au fost implementate în perioada 2011-2015, de o companie numită Elios Innovativ Zrt, Istvan Tiborcz, ginerele lui Viktor Orban, fiind membru al consiliului de conducere al companiei, între 2009 şi 2014.

OLAF a a anunţat luna trecută că investigaţia vizează 35 de proiecte privind iluminatul public şi că a trimis un raport care conţinea recomandări financiare către Comisia Europeană şi recomandări judiciare către procurori. OLAF spunea că investigaţia nu a descoperit „doar iregularităţi serioase în majoritatea proiectelor, dar şi conflicte de interese”.

Biroul purtătorului de cuvânt al Guvernului a informat că autorităţile ungare au investigat proiectele menţionate de OLAF: „Susţinem investigaţia actuală, de asemenea. O abordare corectă a autorităţilor ungare ar fi să investigheze toate recomandările OLAF”.

Compania vizată de procurori a declarat că relatările din presă despre investigaţie sunt motivate politic.

Partidul lui Orban, Fidesz, aflat la putere din 2010, este favorit să câştige, pentru a treia oar[ consecutiv, alegerile care vor avea loc pe 8 aprilie. Investigaţia OLAF a influenţat campania electorală, iar principalul partid de opoziţie, Jobbik, i-a cerut demisia lui Orban.

Ungaria primeşte milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltare, în fiecare an, un element cheie în dezvoltarea economică a ţării. UE se pregăteşte pentru negocieri dure în ceea ce priveşte planul de cheltuieli pentru următorii şapte ani, iar unele state membre au cerut o reducere a alocării fondurilor pentru fostele ţări comuniste din Est.