Procurorul Lucian Onea, inculpat. Fostul şef DNA Ploieşti a cerut recuzarea procurorului de caz de la Parchetul General

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de procurorul Lucian Onea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participație improprie, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă, anunţă Parchetul general, într-un comunicat de presă. Procurorii au decis schimbarea încadrării faptelor, Lucian Onea având acum calitatea de inculpat. La şesirea din sediul Parchetului general, Onea le-a spus jurnaliştilor că "au fost prost informaţi" când aceştia l-au întrebat dacă a fost pus sub control judiciar. Ulterior, surse judiciare citate de România TV au anunţat că Lucian Onea a solicitat recuzarea procurorului de caz.

RomaniaTV.net
25 iul. 2018, 08:49
Procurorul Lucian Onea, inculpat. Fostul şef DNA Ploieşti a cerut recuzarea procurorului de caz de la Parchetul General

Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Onea Lucian, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participație improprie, sub forma complicității, la săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.
În fapt, procurorii au reținut că, în anul 2015, inculpatul Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) a participat la constrângerea unui martor (ameninţându-l în mod direct că o va inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.
Deşi ştia că probele sunt ticluite în mod mincinos de martor, procurorul Onea Lucian a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe, documentele ticluite”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General.

Biroul de presă al Parchetului General a mai precizat că „în cauză nu au fost propuse sau dispuse măsuri preventive”.


UPDATE: Surse judiciare au declarat, pentru România TV, că procurorul Lucian Onea a cerut recuzarea magistratului care îl anchetează. 

UPDATE: Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea a negat informația potrivit căreia a fost pus sub control judiciar de Parchetul General în dosarul în care este acuzat alături de Mircea Negulescu de participaţie improprie, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

„Ați fost prost informați. Nu există niciun control (c.n. control judiciar)”, a spus Onea, la ieșirea de la PG. 

UPDATE: Andreea Cosma, prima reacție după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus ca procurorii DNA Ploiești Lucian Onea și Mircea Negulescu să fie puși sub control judiciar: „Nu știu ce se întâmplă cu ceilalți procurori, probabil sunt în cercetare, dar vreau să fac, cu această ocazie, un apel public vizavi de Ministrul de Interne Carmen Dan căreia i-am transmis în 26 martie o adresă prin care am cerut suspendarea revocării din detașarea de la DNA a comisarilor de poliție Florea Gabriela și Iordache Mihail, cerere care până acum nu a fost rezolvată de DNA. Sper ca doamna Carmen Dan să facă o altă cerere pentru că din moment ce s-a dat control judiciar și cei doi trebuie să își înceteze activitatea acolo pentru că ei sunt parte la toate ilegalitățile care au fost comise de acești doi procurori, a declarat Andreea Cosma la România TV.

Procurorii i-au interzis lui Lucian Onea să mai lucreze la dosarul lui Vlad Cosma, ceea ce înseamnă că dosarul va fi repartizat unui alt procuror. Procurorii Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti sunt urmăriţi penal din luna mai 2018, fiind suspectaţi că în perioada aprilie – mai 2015 ar fi constrâns o persoană să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia, iar actele falsificate au fost expediate DNA Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare.

„Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează acte de urmărire penală faţă de suspecţii Negulescu Mircea şi Onea Lucian sub aspectul participaţiei improprii, sub forma complicităţii, la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare (art. 52 rap. la art. 48 Cod penal rap. la art. 268 alin. 2 Cod penal). În fapt, procurorii au reţinut că, în perioada aprilie – mai 2015, suspecţii Negulescu Mircea (la data săvârşirii faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti) şi Onea Lucian (procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) ar fi determinat o persoană, prin constrângere, să întocmească în fals o sesizare şi documente care să susţină cele reclamate în conţinutul acesteia”, a transmis atunci, printr-un comunicat de presă, Parchetul instanţei supreme.

Parchetul General mai spune că documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti şi folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare. 

De asemenea, Parchetul spune că face aceste precizări  ca urmare a dezbaterilor existente în spaţiul public pe această temă.

Acest dosar a fost deschis după ce fostul deputat PSD Vlad Cosma i-a acuzat pe cei doi procurori de falsificare de probe în dosarul în care apar numele fostului premier Victor Ponta şi cel al fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă. Cosma a susţinut că şeful DNA Ploieşti şi fostul procuror Mircea Negulescu l-au determinat să depună în dosar liste falsificate conţinând datele de identificare ale unor alegători din Republica Moldova.

Atât Mircea Negulescu, cât şi Lucian Onea au fost audiaţi la Parchetul General în acest dosar, iar marţi, în ziua audierii sale, a demisionat din funcţia de procuror şef al DNA Ploieşti, „pentru a nu afecta credibilitatea şi prestigiul instituţiei”.

„Procurorul şef al Serviciului teritorial Ploieşti Lucian Onea a transmis conducerii instituţiei o cerere de eliberare din funcţia de conducere pe care o deţine, având în vedere situaţia ivită ca urmare a anchetei demarate împotriva sa, pentru a nu afecta credibilitatea şi prestigiul instituţiei şi pentru a nu crea o vulnerabilitate la nivelul Serviciului Teritorial Ploieşti. În cererea menţionată, acesta apreciază că acuzaţia care îi este adusă, de participaţie improprie la complicitate la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este total nefondată şi nu are corespondent în realitate”, a transmis DNA marţi seară.