MITING DIASPORA. Peste 60 de plângeri penale împotriva jandarmilor. Procurorii militari extind cercetările

Procurorii de la Parchetul Militar extind cercetările în dosarul deschis în urma violenţelor de la protestul de vineri seară, din Piaţa Victoriei. Sunt vizate nu doar infracţiuni de purtare abuzivă, abuz în serviciu, ci şi pentru infracţiunea de neglijenţă în serviciu, după ce jandarmii şi-au lăsat în urmăm cei doi colegi agresaţi de câţiva dintre participanţii la manifestaţie, a anunţat prim procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu. Peste 60 depersoane au mers la parchet pentru a depune plângere împotriva Jandarmeriei.

13 aug. 2018, 04:00
MITING DIASPORA. Peste 60 de plângeri penale împotriva jandarmilor. Procurorii militari extind cercetările

UPDATE: Până în acest moment, au fost depuse 68 de plângeri privind intervenția Jandarmeriei la protestul de vineri, au precizat reprezentanții Parchetului Militar.

Sursele citate au menționat că se vor solicita imagini suprinse de mass-media la protestul de pe 10 august, urmând ca la audieri să fie chemați și jurnaliști, în calitatea de martori.

UPDATE: Un număr de 58 de participanţi la protestul de vineri din Piaţa Victoriei s-au prezentat la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a obţine certificate medico-legale, au declarat surse medicale, citate de Agerpres.

Potrivit aceloraşi surse, inclusiv luni au fost prezente la INML mai multe persoane pentru a obţine certificate medico-legale.

UPDATE: „În acest moment, misiunea de restabilire desfăşurată de Jandarmeria Română face obiectul unor verificări ale Parchetului Militar. Instituţia noastră va pune la dispoziţia procurorilor militari toate documentele operative, toate imaginile, toate fotografiile astfel încât să se identifice, să se elucideze legelitatea acestei misiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru, pentru România TV.

UPDATE: Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, a făcut luni dimineață primele declarații cu privire la ancheta pornită după violențele de la mitingul diasporei din 10 august.

Procurorul Ionel Corbu a precizat că încă se primesc plângeri ale persoanelor vătămate, direcționate de la Secția 1 de Poliție.

„Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul că cei 2 militari jandarmi au fost lăsați izolați de către colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar.

„La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii”, a adăugat el.

Prim procurorul a adăugat că arma jandarmeriței încă nu a fost găsită de către procurorii de la Parchetul Capitalei. Ionel Corbu a mai spus că vor fi chemați la audieri „absolut toți despre care există indicii că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu”.

„Ne vom face datoria corespunzător. Nu au fost imixtiuni în actul de cercetare”, a adăugat el, precizând că, dacă se impune, vor fi chemați și colegii care se află în concediu.

Peste 30 de persoane au solicitat certificate medico-legale şi au depus plângeri împotriva jandarmilor, în ultimele două zile. Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toţi care au participat la protestul de vineri seară şi au fost răniţi în urma intervenţiei jandarmilor sau pot furniza informaţii importante despre violenţele din Piaţa Victoriei. Oamenii sunt chemaţi luni şi marţi la sediul Parchetului Militar Bucureşti de pe Strada George Georgescu 2 din sectorul 4.

Sâmbătă şi duminică, în jur de 30 de persoane care au fost agresate de jandarmi la protestele de vineri seară au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine certificate care să ateste agresiunile şi au depus plângeri penale la Parchet. Pe lângă certificate medico-legale, mulţi au ataşat şi imagini filmate în timpul violenţelor.

Parchetul Militar face un apel la protestatarii răniţi să ofere informaţii. 19 plângeri, depuse până în prezent

Procurorii militari, care fac cercetări cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seară din Piaţa Victoriei, vor începe luni audierile, persoanele rănite în urma intervenţiei jandarmilor fiind chemate în cursul acestei zile la sediul Parchetului Militar pentru a le oferi date anchetatorilor.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare.

Mii de oameni au protestat pentru a treia zi consecutiv în Piaţa Victoriei din Capitală, cerând demisia Guvernului

În timpul protestului Diasporei de vineri, 10 august, înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie s-au pierdut de grupul de jandarmi şi au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi din mâinele agresorilor de mai  mulţi manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Arma jandarmeriţei a fost furată, iar oamenii legii fac apel la populaţie pentru identificarea şi prinderea bărbatului suspectat de sustragerea armei.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei la care au luat parte câteva zeci de mii de oameni. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protestele din Piaţa Victoriei a fost justificată de provocările huliganilor, iar reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit despre intervenţia brutală a jandarmilor, a fost prematură, a susţinut ministrul de Interne Carmen Dan. Ea a spus că nu şeful statului trebuie să se pronunţe asupra legalităţii intervenţiei jandarmilor, ci Parchetul Militar şi speră ca imparţialitatea actului de justiţie să nu fie influenţată de afirmaţiile preşedintelui.

În urma violenţelor din Piaţa Victoriei, 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportaţi la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi.