Procurorii şi judecătorii vor putea fi acuzaţi de abuz în serviciu. Un proiect al UDMR, adoptat tacit în Senat

Senatul a adoptat tacit saptamana trecuta proiectul de lege al parlamentarilor UDMR de modificare a Codului de Procedura Penala care prevede, printre altele, ca infractiunea de abuz in serviciu sa se aplice magistratilor care "cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune", potrivit hotnews.ro. Proiectul va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este for decizional.

RomaniaTV.net
18 sept. 2017, 11:55
Procurorii şi judecătorii vor putea fi acuzaţi de abuz în serviciu. Un proiect al UDMR, adoptat tacit în Senat

Proiectul prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedura Penala precum si adaugarea unui nou alineat:

„Fapta persoanei care cu rea-credinta sau grava neglijenta a comis una din actiunile care au condus la situatia generatoare de daune constituie abuz in serviciu si se pedepseste conform art. 297 alin. (1).”

Art. 297 din Codul Penal se refera la abuzul in serviciu:

(1^1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Articolul 542 se refera la actiunea in regres si in prezent prevede astfel:

„Actiunea in regres

(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate poate fi indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.

(2) Statul trebuie sa dovedeasca in cadrul actiunii in regres, prin ordonanta procurorului sau hotarare penala definitiva, ca cel asigurat in conditiile alin. (1) a produs cu rea-credinta sau din culpa grava profesionala eroarea judiciara sau privarea nelegala de libertate cauzatoare de prejudicii.”

Cei de la UDMR vor modificarea lui, introducandu-se cuvantul „trebuie” in primul alineat in loc de „poate fi”:

„(1) In cazul in care repararea pagubei a fost acordata potrivit art. 541, precum si in situatia in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru vreunul dintre cazurile prevazute la art. 538 si 539, actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate TREBUIE indreptata impotriva persoanei care, cu rea-credinta sau din culpa grava, a provocat situatia generatoare de daune sau impotriva institutiei la care aceasta este asigurata pentru despagubiri in caz de prejudicii provocate in exercitiul profesiunii.”

Parlamentarii UDMR au cerut ca proiectul sa fie dezbatut in procedura de urgenta.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE