Procurorul general a dispus încetarea delegării la DNA pentru şase procurori care nu îndeplineau condiţia de vechime

Augustin Lazăr, procurorul general, a semnat un ordin prin care a dispus încetarea delegării la DNA pentru şase procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime. După modificarea Legii 304, vechimea necesară pentru delegarea procurorilor la DNA a crescut de la 6 ani la 8 ani.

RomaniaTV.net
06 aug. 2018, 14:06
Procurorul general a dispus încetarea delegării la DNA pentru şase procurori care nu îndeplineau condiţia de vechime

UPDATE DNA a transmis precizări într-un comunicat, arătând că numărul procurorilor care nu au vechimea necesară potrivit noii legi este de şase şi că procurorul general a decis încetarea delegării pentru aceştia.

„În contextul discuțiilor din spațiul public privind situația delegării/detașării unor procurori la DNA și din DNA la alte parchete și ca urmare a solicitării transmise procurorului șef al DNA de ministrul Justiției, cu referire la același subiect, în cursul zilei de 6 august 2018, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să ofere următoarele informații:
Toți procurorii din cadrul DNA, delegați pe funcții de execuție și pe funcții de conducere îndeplinesc condițiile legale. 

Numărul procurorilor delegați la DNA de la alte parchete este 12. 
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați în funcții de conducere este 26. 
Numărul procurorilor de la alte parchete delegați în DNA în funcții de conducere este 3. 
Numărul procurorilor numiți în DNA și delegați la alte parchete este 2. 

Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegați în funcții de execuție de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 și 8 ani.

La ședința din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA s-a luat în discuție situația celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub imperiul dispozițiilor legale în vigoare la data emiterii.

Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunității menținerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 și 8 ani și, eventual, încetarea delegării acestor procurori.

La data de 6 august 2018, deși PÎCCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuție legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiție de vechime pentru delegarea procurorilor în funcție de conducere și execuție”, cu toate acestea „PÎCCJ a dispus încetarea celor șase delegări care nu au o vechime de cel puțin opt ani în funcție, pentru motive de oportunitate”.

În ceea ce privește detașarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituții, nu există nicio situație de acest fel. 
Situația nominală a delegărilor din și la DNA, actualizată la data de 6 august 2018, este postată pe site la www.pna.ro/Despre noi/Resurse umane/Delegări„, se arată în comunicatul DNA. 

___________

„La data 2 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a solicitat procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție evidența nominală a procurorilor delegați în cadrul direcției și care nu îndeplinesc condiția de vechime în funcție de minim 8 ani. Situația solicitată a fost transmisă în cursul zilei de azi, 6 august 2018, dată la care prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost dispusă încetarea delegării în cadrul Direcției Naționale Anticorupție  pentru un număr de șase procurori.

După intrarea în vigoare a modificărilor și completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiția de vechime de minim 8 ani, necesară pentru numirea în funcție la DNA”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat, luni, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, situaţia procurorilor delegaţi şi detaşaţi din cadrul instituţiei, fiind vizate toate structurile teritoriale ale Direcţiei, potrivit Mediafax.