Procurorul general al României atacă ordonanţa de modificare a Codului Penal în instanţă

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a explicat, vineri dimineață că va ataca, în instanţa de contencios administrativ, ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Parchetul a solicitat, joi, Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la ordonanţa de urgenţă.    

RomaniaTV.net
03 feb. 2017, 06:04
Procurorul general al României atacă ordonanţa de modificare a Codului Penal în instanţă

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au redactat joi sesizarea pe care o vor înainta vineri instanţei, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României.

„În cursul zilei de astăzi, vom ataca la instanță ordonanța de urgență”, a explicat Augustin Lazăr. În plus, Procurorul General a explicat că există o anchetă în curs și că procurorii ar trebui să fie la dispoziția Ministerului Public.

“Există o anchetă în curs. Din motive de imparțialitate, procurorii ar trebui să fie la dispoziția Ministerului Public și nu în alte zone.Nimeni nu trebuie să creeze măcar impresia că cineva s-ar afla acolo nu ar trebui să se afle pe parcursul acestei anchete.”

Potrivit legii 554/2004 privind contenciosul administrativ „persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe poate introduce acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţia de neconstituţionalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituţionalităţii ordonanţei sau a dispoziţiei din ordonanţă”.

CSM discută vineri încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a secretarilor de stat Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat joi Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima, în contextul anchetei DNA referitoare la elaborarea actelor normative privind modificarea codurilor penale şi graţierea.

„Orice solicitare trebuie să respecte un cadru legal şi prevederile regulamentare. De aceea am venit să-mi spun un punct de vedere. Ce e foarte important este important un semnal de stabilitate pentru sistemul judiciar din România. Inamovibilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor, mă refer şi la cea financiară cât şi la cea profesională, este importantă. Acesta este semnalul pe care vin eu să-l dau astăzi la CSM”, a spus Iordache, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, de la ora 09.00, cererea procurorului general Augustin Lazăr de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a Oanei Andrea Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

„Având în vedere necesitatea derulării în condiții de imparțialitate a unei cauze instrumentate de către Direcția Națională Anticorupție, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și a proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse, astăzi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detașării la Ministerul Justiției a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Hăineală și a domnului procuror Constantin Sima”, se arată în comunicatul remis presei.