Augustin Lazăr, despre contopirea DNA şi DIICOT: Nu este necesară. Oana Schmidt Hăineală: E o mizerie UPDATE

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a subliniat că nu este necesară contopirea DNA cu DIICOT, aşa cum s-a vehiculat pe surse în presa centrală. Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală, despre care s-a spus că va prelua conducerea noii structuri, a negat zvonurile.

02 feb. 2017, 07:25
Augustin Lazăr, despre contopirea DNA şi DIICOT: Nu este necesară. Oana Schmidt Hăineală: E o mizerie UPDATE

UPDATE Secretarul de stat din Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală, a declarat joi, pentru News.ro, că este „o mizerie” informaţia că ar urmări comasarea DNA cu DIICOT ca să conducă noua structură, precizând că acest lucru nu se impune şi ar fi o mare greşeală dacă s-ar întâmpla, în condiţiile în care s-au investit atâţia bani în ele pentru a le face funcţionale.

„Am auzit că s-a spus la televizor că eu aş urmări reunirea DNA şi DIICOT ca să conduc noua structură. Este o mizerie. Am spus în repetate rânduri, încă din 2013, că acest lucru nu este necesar. Am spus de multe ori că este firesc ca şeful DNA să provină dintre procurorii DNA şi şeful DIICOT dintre procurorii DIICOT. Acelaşi lucru îl susţin şi acum. Ar fi o mare greşeală, nu se impune acest lucru”, a spus Oana Schmidt Hăineală.

Secretarul de stat a adăugat că nu are în vedere nicio funcţie în Parchet: „Nu mi s-a propus de nimeni aşa ceva, niciodată”.

Oana Schmidt Hăineală a precizat că nu a avut vreodată vreo discuţie pe acest subiect.

„Cum să comasezi cele două structuri după ce s-au investit atâţia bani în ele pentru a le face funcţionale?”, a adăugat secretarul de stat.

 

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi, întrebat despre o intenţie a Guvernului de comasare a DNA cu DIICOT, că nu se impune o astfel de măsură de desfiinţeze prin contopire a celor două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume pentru că îşi fac datoria.

„În niciun caz nu este necesară o astfel de contopire.  Sa se desfiinţeze două strucnturi de elita ale Ministerului Public care deranjează multă lume”, a punctat procurorul general al României.

„Ar fi o eroare fundamentală din partea cuiva şi aici cred că nu ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o altă strategie, dar care să nu fie de combatere a criminalităţii, ci probabil o strategie inversă”, a declarat Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unor surse citate de Euractiv, guvernul Grindeanu urmează să treacă vineri la pasul doi în lupta împotriva statului de drept, prin desființarea DNA și a DIICOT și contopirea lor într-o singură instituție.

„Noua instituție, care va avea prerogative în materie de anticorupție și antiterorism, ar putea fi condusă de Oana Schmidt-Hăineală, numită recent secretar de stat în Ministerul Justiției.

Fostă șefă a CSM, Oana Schmidt-Hăineală ar fi una dintre persoanele care au lucrat la ordonanța privind modificările la Codul penal.

De asemenea, Guvernul Grindeanu ar avea în plan și un al treilea pas: extinderea grațierii și la fapte de corupție”, mai spun cei de la Euractiv.