Procurorul general: O să mă interesez dacă s-a soluţionat DOSARUL lui KLAUS IOHANNIS de la Parchet

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că o să se intereseze dacă s-a luat o hotărâre sau s-a soluţionat dosarul lui Klaus Iohannis de la Parchetul General în care este începută urmărirea penală in rem pentru conflict de interese.

23 sept. 2014, 12:14
Procurorul general: O să mă interesez dacă s-a soluţionat DOSARUL lui KLAUS IOHANNIS de la Parchet

„O să mă interesez şi vă vom comunica dacă s-a luat o hotărâre sau s-a soluţionat dosarul privindu-l pe domnul Klaus Iohannisâ”, le-a transmis Toberiu Niţu jurnaliştilor.

Întrebat dacă vreun candidat la prezidenţiale este urmărit penal, şeful Ministerului Public a răspuns: ‘Îmi cereţi prea mult deja’, scrie Agerpres.

La 8 august 2013, Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Potrivit ANI, Klaus Iohannis a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Sibiu şi SC Tipografia Honterus SRL, societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Klaus Iohannis: Toate cele ŞASE LOCUINŢE ale mele din Sibiu sunt cât un apartament în Bucureşti

Klaus Iohannis a deţinut funcţia de preşedinte al FDGR în perioada 2002 – 2013.

ANI susţine că obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Klaus Iohannis îl constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului (cod SMIS: 4915) finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 ‘Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public’.

De asemenea, Klaus Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (SC Tipografia Honterus SRL).

În opinia ANI, Klaus Iohannis nu a respectat dispoziţiile art. 75, lit. b) şi f) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora ‘aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: (…) b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia (…) f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte’.

Iohannis, despre candidatura lui Meleşcanu la prezidenţiale: De ce să-mi fie teamă, e dreptul domniei sale

Totodată, potrivit ANI, primarul din Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art. 253 (1) din Codul Penal conform cărora ‘fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă’.

ANI a sesizat parchetul în acest caz.