Procurorul Marius Vlădoianu, condamnat pentru trafic de influenţă şi şantaj, eliberat din funcţie

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de eliberare din funcţie a mai multor magistraţi, între care şi Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, condamnat pentru trafic de influenţă şi şantaj, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 15:46
Procurorul Marius Vlădoianu, condamnat pentru trafic de influenţă şi şantaj, eliberat din funcţie

Marius Radu Vlădoianu a fost condamnat definitiv, pe 30 mai, la trei ani de închisoare de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În 2015, ÎCCJ a admis propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Marius Radu Vlădoianu, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi şantaj.

În acelaşi dosar, Ionel Tudose, procuror la DIICOT – Structura Centrală, a fost urmărit penal pentru complicitate la şantaj.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, Marius Radu Vlădoianu a pretins de la o persoană (denunţător în cauză) sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanţei, pentru a-şi exercita influenţa asupra judecătorilor din Dolj, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar, pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre procurorul Vlădoianu şi denunţător a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană, care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu şi pentru el sume de bani de la denunţător.

Ulterior, în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste un milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care soţia procurorului Vlădoianu şi o persoană de legătură aveau interes, Vlădoianu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Astfel, procurorul Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură. În acest sens, Vlădoianu le-a adresat ameninţări sirienilor că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti. Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de persoana de încredere a lui Vlădoianu, care le-a adresat ameninţări şi a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT de procurorul Ionel Tudosan.

Cu toate acestea, în luna februarie, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să-i privească pe aceştia.

Mai mult, procurorul Tudosan a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.

În acest fel, Tudosan l-a ajutat pe Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea lor la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

În 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din funcţie a lui Marius Radu Vlădoianu, ca urmare a arestării preventive.