Procurorul Popescu, anchetat în cazul Caracal, se poate întoarce la muncă. CSM a revocat suspendarea din magistratură

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu, care a aşteptat ore bune în faţa casei lui Gheorghe Dincă să se facă ora 6 dimineaţa pentru a face percheziţii ca urmare a apelului Alexandrei la 112 în care fata anunţa că a fost răpită şi violată, se poate întoarce la serviciu. Secţia pentru procurori în materie disciplinară din CSM a decis că procurorul Cristian Popescu, care i-a ținut pe polițiști la poarta lui Gheorghe Dincă până dimineața, își poate relua activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal.

RomaniaTV.net
27 nov. 2019, 07:42
Procurorul Popescu, anchetat în cazul Caracal, se poate întoarce la muncă. CSM a revocat suspendarea din magistratură

La începutul lunii octombrie, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Ovidiu Cristian Popescu, procurorul care s-a ocupat de cazul dispariţiei Alexandrei, la Parchetul din Caracal. În opinia inspectorilor judiciari, procurorul Popescu „a nesocotit din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material care permiteau pătrunderea în imobilul numitului Dincă Gheorghe cu mandat de percheziție, anterior orei 6:00”.

„S-a constatat că urmărirea penală s-a desfășurat fără coerență, informațiile au fost colectate disparat, procurorul nu a impus comunicarea într-o singură direcție. Informaţiile au fost disipate iar necoroborarea lor a condus la pierderea consistenței fiecăreia întrucât existau mai multe indicii care doar cumulate puteau conduce la identificarea autorului și găsirea minorei.

Lipsa de organizare și de coordonare a activităților a generat ignorarea stării de flagranță în care se afla prezumtivul autor al infracțiunii continue, către care se îndreptau toate indiciile obținute în data de 25 iulie 2019, respectiv: identificarea mărcii și ulterior a numărului de înmatriculare a mașinii în care a fost luată minora, identitatea proprietarului mașinii, identitatea utilizatorului numărul de telefon, aspectele exterioare ale locuinței numitului Dincă Gheorghe, conţinutul apelurilor la 112″, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Procurorul Cristian Ovidiu Popescu a fost deja pus sub acuzare pentru abuz în serviciu pentru modul în care nu a acționat în salvarea Alexandrei Măceşanu. Dosarul este în cercetare la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. 

Pe lângă procurorul Cristian Popescu, Violeta Mirea, fosta șefă Secției de Poliție Rurală Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni, s-a prezentat pe 10 septembrie la sediul SIIJ unde a fost informată că a fost pusă sub învinuire în cazul Caracal. Pe lângă cei doi, au fost puşi sub acuzate alţi doi poliţişti. Vasile Marian și Eugen Țenea sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în dosarul Caracal.