Producătorul serialului cu români în Marea Britanie: „Reportajele nu doresc să fie discriminatorii”

Ministerul român al Afacerilor Externe subliniază, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că primul episod din reportajul difuzat pe 17 februarie de canalul tv Channel 4 despre românii din Marea Britanie nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din această țară, ilustrând doar un segment social redus ca număr. Mai mult, producătorul serialului a subliniat faptul că aceste reportaje nu au scopul de a discrimina.

22 feb. 2015, 16:45
Producătorul serialului cu români în Marea Britanie: „Reportajele nu doresc să fie discriminatorii”

„În urma publicării sumarului de prezentare a reportajului, la instrucțiunile conducerii MAE, ambasadorul României la Londra a transmis imediat o scrisoare producătorului emisiunii de la acest canal TV privat, Katie Buchanan, exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conținutul mesajului de promovare care nu reflectă imaginea corectă a comunității de români din Marea Britanie„, se menționează în comunicat MAE, transmis ca urmare a interpelării adresată duminică ministrului Bogdan Aurescu de către deputatul independent Bogdan Diaconu.

Potrivit MAE, în scrisoarea transmis de ambasadorul Ion Jinga se subliniază că, în imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică și se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici.

De asemenea, în solicitarea Ambasadei a fost exprimată solicitarea ca situația sa fie corectată și speranța că reportajul va avea un conținut obiectiv și nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunității românești din Marea Britanie.

În răspunsul remis ambasadorului român, producătorul serialului a arătat că reportajele nu își doresc sub nicio formă să fie discriminatorii, ci urmăresc să reflecte experiențe extrem de variate ale cetățenilor români care, deși provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfășura activități lucrative„, precizează comunicatul MAE.

Citeşte şi Reacţie DURĂ după materialul JIGNITOR despre români, de la Channel 4: Britanicii sunt toţi BEŢIVI şi PEDOFILI?

Referitor la primul episod al serialului, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acesta nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, ilustrând doar un segment social redus ca număr. Atât naratorul cât și personajele din filmul documentar sunt români care au dorit să își descrie poveștile de viață.

Conform informațiilor transmise de realizatori, următoarele episoade ale reportajului vor prezenta și alte cazuri de români, mai bine integrați în societatea britanică, se arată în comunicat.

Totodată, urmare demersului întreprins de ambasada României la Londra, producătorii emisiunii au modificat textul în trailer-ul de promovare a filmului introducând o prezentare mai amplă a contextului acestui documentar în care se subliniază dimensiunea umană a filmului.

De asemenea, potrivit comunicatului MAE, în paralel cu acest demers, ambasadorul României la Londra a transmis un mesaj de mulțumire comunității românești din Marea Britanie, care s-a mobilizat exemplar, exprimându-și la rândul său preocuparea legitimă față de imaginea comunității din care fac parte, mulți dintre aceștia transmițând scrisori direct realizatorilor emisiunii.

Printre reacțiile asociațiilor, menționăm pe cea a RoNUS — Federația Studenților români din Marea Britanie, afiliați la National Union of Students, precum și a altor asociații românești de studenți (Essex, Coventry, Aberdeen, Cambridge, Oxford etc.).

Ministerul Afacerilor Externe consideră că astfel de reacții de implicare din partea cetățenilor români constituie o dovadă extrem de puternică a sentimentului de solidaritate care trebuie să unească comunitatea românească permanent, cu atât mai mult în momente când sunt ținta unor posibile campanii denigratorii în statele europene în care au ales să lucreze sau să se stabilească„, se afirmă în comunicatul menționat.

Citeşte şi Documentarul THE ROMANIANS ARE COMING scoate românii în stradă. Sunt anunţate proteste în Londra

Ministerul Afacerilor Externe exprimă apreciere și pentru reacțiile de susținere din partea unor reprezentanți de marcă ai societății britanice, precum cea a rectorului Universității Essex, profesorul Anthony Forster.

După apariția documentarului „The Romanians Are Coming”, acesta a scris pe blog că „românii sunt unii dintre cei mai muncitori studenți ai Universității” și că aceștia „contribuie activ pentru a ne îmbogăți viața în cât mai multe moduri cu putință”.

„Problematica imaginii cetățenilor români din Marea Britanie este permanent urmărită în cadrul contactelor bilaterale cu partea britanică, inclusiv la nivel înalt.

Cu ocazia vizitei ministrului britanic de externe la București de luna trecută, ministrul român de externe a subliniat omologului său importanța acțiunii comune pentru prezentarea corectă și echilibrată, fără excese, a imaginii cetățenilor români și contribuției substanțiale pe care aceștia o aduc societății din Regatul Unit, fiind menționat gradul înalt de integrare socială, precum și cel de ocupare — peste 80% — al cetățenilor români (superior gradului de ocupare al cetățenilor britanici).

Respectând libertatea de expresie jurnalistică, Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasada României la Londra, va urmări cu atenție următoarele episoade difuzate de Channel 4 și exprimă așteptarea că acestea vor prezenta, de o manieră echilibrată și reprezentativă, imaginea reală a comunității românești din Marea Britanie în ansamblul său, așa cum se arată de altfel și în răspunsul producătorului emisiunii menționate”, mai evidențiază comunicatul MAE.

Potrivit unui anunț postat pe Facebook, un grup de români protestează duminică, la Londra, de la ora locală 15,00, față de modul în care Channel 4 a prezentat problema legată de imigrația românilor în filmul respectiv, considerând-o nedreaptă față de acei conaționali care lucrează și studiază în această țară.

Citeşte şi Ce trebuie să aibă şi să ştie ROMÂNII care caută un loc de muncă în Marea Britanie