Producţia de minereu de cupru a României, vândută integral Chinei

Societatea Cupru Min a vândut printr-un contract pe doi ani semnat în octombrie 2017 cu o companie din Hong Kong toată producţia de mineriu de cupru a României.  Aceasta este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetăţenia română în urmă cu câţiva ani, la solicitarea SRI, pentru că reprezenta "un pericol pentru siguranţa naţională".

RomaniaTV.net
03 apr. 2018, 16:50
Producţia de minereu de cupru a României, vândută integral Chinei

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au dezvăluit că acest contract a fost aprobat de foşti miniştri ai Economiei, Mihai Tudose şi Mihai Fifor. „Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, şi apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniştri erau domnii Tudose şi Fifor”, spune fostul director al Cupru Min, Nicolae Turdean, pentru tolo.ro.
 
Nicolae Turdean este directorul Cupru Min, care a semnat alături de Wang Yan contractul, dar care s-a retras din companie la trei luni după ce a semnat.
 
Fostul director a arătat în interviul menţionat şi cum Ambasada Chinei a fost implicată în discuţiile dinainte de încheierea contractului şi a arătat că partea chineză este interesată să investească în Cupru Min.
 
Wang Yan este unul din cele 5 persoane ce au avut cetăţenia română retrasă. Ceilalţi 4 au fost acuzaţi de terorism sau fapte similare ca gravitate precum terorismul. Este vorba de Olga Selezniova, Said Baaklini, Omar Hayssam şi Kassem Hassan.
 
Motivul retragerii cetăţenie este păstrat secret, dar se încadrează la litera de lege care precizează următoarele:  ”Subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români”.
 
Numele acestuia apare în investigaţia GSP privind dosarul Shanghai, despre o reţea de prostituţie cu minore din 2005, reţea controlată de mafia chineză din România şi protejată la vârf în poliţie.