Profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, trimis în judecată pentru luare de mită

Ovidiu Savu, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, fiind acuzat că a luat mită de la studenți pentru a-i ajuta să treacă examenele restante.

RomaniaTV.net
14 sept. 2016, 12:02
Profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii susțin că, în anul universitar 2015 — 2016, Ovidiu Savu a pretins și primit bani de la studenți, direct sau prin intermediari, atât pentru a-i declara promovați la examenele de an unde este titular, cât și pentru a-și trafica influența, prin intervenție pe lângă alte cadre didactice universitare, pentru a asigura studenților promovarea unor examene.

În mod concret, Ovidiu Savu a abordat pe Facebook o studentă și a invitat-o să se întâlnească cu el la birou. În discuția purtată cu studenta, profesorul i-a propus acesteia să îi dea o notă cu care să poată promova un examen, în schimbul sumei de 600 de lei.

Totodată, pentru o altă disciplină, la care era titular tatăl său, Ovidiu Savu i-a propus promovarea în schimbul a 900 de lei, precizând că oferta este valabilă și pentru ceilalți studenți restanțieri.

Studenta a fost de acord și ulterior a fost contactată de către colegii săi de grupă și de an, fie direct de către colegi, care îi lăsau sume de bani, fie de către șefii de grupe, care strângeau bani de la studenți și îi dădeau acesteia, împreună cu lista lor. După ce erau strânși de către studenta respectivă, banii erau dați lui Ovidiu Savu împreună cu listele întocmite de ea sau de șefii de grupă.

Ovidiu Savu a procedat în această manieră în sesiunea de restanțe, precum și în sesiunea de reexaminări dinainte de examenul de licență. De asemenea, a primit bani și pentru proba practică a examenului de licență, care s-a desfășurat în luna iulie a acestui an.

Din cercetările efectuate, care au presupus și audierea a câteva zeci de studenți, a rezultat că promovarea examenelor contra cost era o practică generalizată a profesorului, care nu declara admiși studenții la examene, indiferent de modul cum tratau subiectele, pentru a-i determina să-i ofere bani.

Ovidiu Savu a fost prins în flagrant după ce a primit în biroul de la facultate suma de 10.500 lei, asupra căreia s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului. Aceeași măsură a fost luată și cu privire la suma de 70.600 lei pusă la dispoziția organelor judiciare cu ocazia percheziției domiciliare realizate la locuința profesorului, precum și asupra conturilor bancare ale acestuia, în vederea recuperării prejudiciului.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.